Естрагон за здрав сън

Естрагон или още известен, като тарос е подправка, която се употребява предимно в рибни и картофени ястия. Освен обаче в кулинарията, финото растение е и мощна билка. Има основно два вида от това растение – руски и френски естрагон. Френският е характерен с фините си тъмнозелени листа, а руският, който идва от Сибир, с по-светли листа с по-слаб аромат. Изсушените цветове и листа на билката-подправка са богати на етерични масла, витамини и гликозиди. Цъфтежът на цветето е в последния  месец от лятото – август и цветовете му представляват жълто-черни цветчета. Обича слънцето, така че ако решите да си го гледате вкъщи в саксия, имайте го предвид. Може да си го закупите от големите вериги магазини или да си разсеете със семе и така винаги ще го имате под ръка.

Листата се изсушат на слънчево и сухо място, например в началото на есента, след което се съхраняват в кутии с капак. Естрагонът е много ароматна и вкусна подправка, от него се приготвя и естрагонов оцет. От своя страна, оцетът влиза в съствките на много апетитния сос тартар.

От лечебна гледна точка, естрагонът намира приложение още в древността, когато древните елини го използвали при зъбобол, като дъвчели листата му. В този ред на мисли, таросът има успокоителен ефект. Много подходящо натурално средство, ако имате проблеми със съня. За целта вземате пресен тарос /в краен случай и сух ще стане/ и завирате 1-2 чаени лъжички, след това оставяте да кисне около 40 минути и си имате природен лек срещу инсомния.

Демир бозан билки за бъбреци

Освен това облекчава стомашни спазми и повишава апетита. Една лъжица естрагонов оцет преди хранене улеснява храносмилането. Има още едно „магическо“ действие – регулира месечния цикъл.

Естрагонът има собността да „изхвърля“ токсини от тялото, както и да повишава произвеждането на жлъчка от черния дроб. Хора с високо кръвно налягане могат да го използват като заместител на солта.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *