Ето как да облекчите кашлицата с билки!

Ако ви мъчи кашлица, лекувайте се с кадънка!

 

Кадънката, позната още полски мак, е едногодишни растение. То се отличава с млечнобелия си сок.

Стъблото на къдънката е високо от 20 до 90 сантиметра, а листата са перести.

Кадънката лекува кашлица!

Растението цъфти с ярки червени цветове, които понякога могат да бъдат и розови, и бели, но това се случва сравнително по-рядко. Красивите цветове на кадънката могат да бъдат видени през месеците от май до август.

Полският мак или кадънката се среща на територията на цялата страна, като най-често тя се разпространява под формата на плевел из житените култури. Расте още по сухите, тревисти места, както и в равнините и предпланините на максимална височина до 1000 м.

С лечебна цел се използват на вече венчелистчетата на кадънката, като те се отличава с омекчаващо действие. Имат и противокашлично действие.

Именно поради това основното приложение в народната медицина на кадънката е свързано с лечението на кашлицата. Отвара от билката се прилага при продължителна и мъчителна кашлица, като за да има ефект, е необходимо от отварата да се приема по няколко пъти на ден.

Останалите приложения на кадънката са свързани с лечението на диарии и дезинтерии. Отвара от плодовите кутийки на билката се приготвя при болки в корема, при кашлица и учестено сърцебиене.

Приложението на кадънка при малки деца може да бъде опасно заради упоиващия ефект на билката, затова трябва да става изключително внимателно.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *