Ето коя билка лекува жлъчка!

Синя жлъчка се препоръчва за засилване на секрецията на жлъчката!

 

Синя жлъчка е многогодишно тревисто растение, което се среща по ливадите и в сухите тревисти зони. Расте като бурен на територията на цялата страна.

Стъблата на синята жлъчка са ръбести и прави, като достигат до височина от 30 до 120 сантиметра.

Растението се отличава с това, че всичките му части съдържат млечен сок.

Синята жлъчка цъфти през месеците от юни до октомври.

С лечебна цел се използват корените на билката, които се вадят от земята през есента. Някои рецепти предвиждат и употребата на стръковете на растението, които се събират през периода на цъфтежа – юли – август – и се сушат на сянка.

Лечебната сила на корените на синята жлъчка се дължи на съдържащите се в тях инулин, интибин, холин, още растителни мазнини, дъбилните вещества и белтъчини. Млечният сок пък е богат на полезни вещества, придаващи му горчив вкус.

“Фигурин

Основното приложение на синята жлъчка е свързано с тонизиращия ефект, който билката има по отношение на храносмилателната система. Билката има още и леко диуретично действие, както и успокояващ ефект по отношение на цялата нервна система.

Подобно на другите билки, които имат горчиви съставки, синята жлъчка се използва за засилване на секрецията на жлъчката, на стомашния и чревния сок, както и за активизиране на перисталтиката на червата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *