Ето я билката, която ще укроти сърцето ви

Яркожълтото цвете е много полезно за здравето

Латинското име на билката е Adonis vernalis. Народът го знае и като жълт божур. В някои райони на страната го наричат слети коса или зайчи мак. Това е многогодишно тревисто растение. Достига височина на стъблата до 40 см.

Демир бозан билки за бъбреци
Ето я билката, която ще укроти сърцето ви

Ето я билката, която ще укроти сърцето ви

Народната медицина използва листата и корените на жълтия божур, тъй като само там се откриват много биологично активни съединения, катокардиоактивни гликозиди. Те са изключително полезни за сърцето, защото разширяват коронарните съдове и нормализират ритъма на сърцето. В нежното на вид цвете се крият и други полезни съставки като фитостерин, сапонини, холин и някои смоли.

Освен за сърцето горицвет може да бъде полезен и с противовирусно и противотуморното си действие.

Зайчия мак действа изключително благоприятно на болните, които имат високо кръвно налягане, митрална стеноза, дисритмии, сърдечна недостатъчност.

Ако имате проблем със задържането на вода приемайте билката, тъй като тя е и много силен диуретик. Хората, които прекаляват с алкохола, както и онези които са се отказали от него, може да пият настойка от горицвет, тъй като растението се справя много добре с алкохолната психоза, епилепсия та и други.

За да си направите чай от горицвет трябва да сложите две лъжици от билката в половин литър вода. Водата завира, слагате растението и запарвате така в продължение на час. Прецежда се и се пие три пъти на ден по 100 мл. Запарката трябва да се съхранява на хладно и защитена от пряка слънчева светлина. Така активните съставки запазват своето действие по-дълго време.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *