Ефикасни лекове при ревматоиден артрит

Описание на коварния ревматоиден артрит, преди да минем към лековете за успокояването му с билки и други средства.

Заболяването засяга автоимунната система и причинява възпаление на става или стави, но има опасност да засегне и тъканите около тях. То е с хроничен характер. Характерното тук, е че имунната система приема ставните клетки, като вредител и се опитва сама да се пребори с него.

Лечението не само е препоръчително, а задължително, защото унищожава ставния хрущял и връзките и деформира костите. При всички тези промени се изпитва силна болка, подуване, отичане и още редица неприятни симптоми.

Народни илачи за лечение на ревматоиден артрит

Народни илачи за лечение на ревматоиден артрит

Кои са най-застрашени от ревматоиден артрит

Хората между 35 до 60 години са най-често страдащите от заболяването. Все пак не е изключено да покоси по-млади или по-стари индивиди. Жените са по-податливи, като по статистика те те боледиват 3 пъти повече от мъжете.

Смята се, че заболяването има генетична предпоставка, което го прави разпространено при една и съща фамилия.

Причини за развитието на ревматоидния артрит

Специалистите все още не са открили точната причина за развитието на болестта, но главни отключващи фактори се разглеждат:

 1. Слаба имунна система
 2. Тютюнопушене
 3. Бактерии
 4. Вируси
 5. Генетична предразположеност
 6. Гъбички

Защо ревматоидния артрит се разглежда като системно заболяване?

Голям е риска заболяването да причини мускулни,съдови и кожни промени. Поради тази причина то се разглежда, като системно. В случай че то е засегнал мускулите има опасност от тяхното скъсяване и значително отслабване. Това се изразява най-силно в ръцете (дланите или китките).

“Демир

Кожните промени се изразяват в „израстването“ на мънички подутини, с големината на грахово зърно, наричащи се ревматоидни връзки. Не причиняват болки, но са доста твърди. Има риск по кожата да се появят петна с виолетов цвят. Те са следствие от „излятата“ в кожата кръв. Васкулит се казва състоянието, при ревматоидния артрит, когато има съдови промени.

Сърдечните промени пречат на изтласкването на кръвта от сърдечния мускул. Има опасност и за белите дробове. Най-често се образуват фиброзни сраствания. Освен всички тези промени е възможно да има проблеми с бъбреците, нервната система, храносмилателния тракт или очите.

Проблеми, които се предизвиква

Всички проблеми, които могат да настъпят при това заболяване се проявяват остро и после утихват. Самата им поява може да бъде изненадваща и може да продължи само няколко дена, седмица или година. Ремисиите (утихването на болежката) също имат различна продължителност и в този период болният не чувства неблагоприятни симптоми. Активният ревматоиден артрит се проявява с:

1. Остра и много силна болка при движение, скованост на засегнатите стави – проявяват се сутринта, когато ставате от сън. Това е така, защото тялото се е намирало в покой и е било обездвижено дълго време. Трайността на състоянието е около половин час, после тялото се раздвижва и болката утихва малко.

2. Възпаление и подуване на ставите – симптома е предизвикан от синовиалната течност, която е в по-големи количества.

3. Деформация на ставите – заболяването предизвиква рушене на ставния хрущял, което води до деформациите.

4. Атрофия – скъсяване или отслабване на мускулите

Ревматоиден артрит

Ревматоиден артрит

Обши симптоми на ревматоиден артрит

 1. Депресия
 2. Бърза умора
 3. Обилно изпотяване – най-вече през нощта
 4. Безсъние
 5. Бърза загуба на килограми
 6. Обща отпадналост
 7. Липса на апетит

Симптоми, които се проявяват, ако има засегнати и други органи или тъкани

 • Проблеми с очите – сухота, зачервяване или възпаление
 • Проблеми с белите дробове – болки в гръдния кош при кашлица, ревматоидни възли.
 • Проблеми със сърцето – болки зад гръдния кош – перикардит
 • Изменения на кръвта – отключва анемия
 • Проблеми с кожата – появяват се петна по кожата или малки или малки твърди бучки, с големината на грахово зърно
 • Кръвоносна система – предизвиква възпалението на кръвоносните съдове

Успокояване на ревматоиден артрит с домашни рецепти

1. Терпентин и мед – рецептата се прилага само вечер, преди сън. Болезнените зони се намазват с терпентин. После взимате памучни тамптони и ги намазвате с мед. Налагате ги върху предварително намазаните зони. Завивате с вълнен плат и преспивате. На сутринта сваляте компреса и изплаквате. Прилагате докато болките утихнат.

Негасена вар за лечение на ревматоиден артрит

Негасена вар за лечение на ревматоиден артрит

2. Негасена вар и мед – негасената вар се счуква внимателно на прах и се омесва на гъста кашичка с мед. Предварително намазвате болезнените участъци с олио и чак тогава с мехлема, който си приготвихте. Когато станете измийте третираните участъци.

3. Негасена вар, дървесна пепел, мед и жълтък – разбивате пресен жълтък от домашно яйце и към него добавяте мед – 3 супени лъжици, отново бъркате. Към тази смес се слага и 50 грама негасена вас и щипка пресята дървесна пепел. Преди да наложите питката намажете мястото с олио. Дръжте я до сутринта. Всеки ден правете нова. Лечението трае 4 поредни вечери.

юношески пауциартикуларен артрит

Питането за юношеския пауциартикуларен артрит.

4. Зехтин и прополис – сгорещявате 100 грама зехтин и в него разтваряте 50 грама прополис. Изливате илача в стъклен съд и изчаквате да се утаи. Изхвърляте утайката. Мехлемът, който си приготвите има тъмно жълт цвят. С него се намазват болезнените участъци на дебел слой. Прави се компрес, който стои 24 часа.

От коментарите: Юношески пауциартикуларен артрит.

симптоми на юношески пауциартикуларен артрит

Характеристика и симптоми на юношески пауциартикуларен артрит.

Димитринка ни попита в коментарите вярно ли е това, което е казал докторът, че нейната дъщеря, която има това заболяване, ще го израсте с времето.

Истината е, че да, детето ще израсте юношеския си артрит, ако се лекува правилно. За целта се дават нестероидни противовъзпалителни средства, изписват се специални антиревматични лекарства, използват се биологични модификатори или така наречените модификатори на биологичен отговор, засегнатите места се третират с вътреставни кортикостероиди, а също така трябва да се дават и перорални кортикостероиди.

Както виждате, самата терминология е доста сложна и ние също се затрудняваме в употребата й. Това е работа за лекари, при това добри специалисти.

Разбира се, детето ще израсте артрита, но може да се случат куп други неща, както непредвидено ви е сполетяла самата тази болест.

Така че най-добре е да проучите из форумите кой е най-добрият специалист и да се насочите към него. А той вече ще ви каже как самото „израстване“ на болестта да стане по един правилен начин, така че да няма нежелани и непредвидени последствия и всичко да приключи с един добър финал/начало.

От коментарите: с остеомуув вече 3 месеца нямам болки в ставите!

остеомуув болки в ставите

Отзивът за остеомуув срещу болки в ставите.

Писа ни в коментарите Ива. Според нея ревматоидният артрит няма лечение и е абсолютно за цял живот. С различните болкоуспокояващи можете да си повредите трайно стомаха. Тя назовава остеомуув като подходящо средство срещу болки в ставите, защото вече три месеца го приема и няма проблеми. Пишете ни и вие: Как се справяте лично вие със ставните болки? Пробвали ли сте остеомуув?

 

 

Ето как Веси се е справила с болките: 

Веси      –

В момента аз се лекувам от ревматоиден артрит.Пия метатраксат и фолиева киселина вече три месеца нямам никакви болки.

Enjoyed this post? Share it!

 

8 коментара по “Ефикасни лекове при ревматоиден артрит

 1. Може ли да ми кажете нещо за пауциртикуларен артрит,има ли някакви последици и дали детето ми ще го израсте както ма каза лекуващия ни доктор.Понякога много я боли подува се и започвам много да се притеснявам.Благодаря предварително.

  • Здравейте, Димитринка! Дописахме публикацията по-горе с подробности около симптомите и начините за лечение на юношески пауциартикуларен артрит, така че израстването му да бъде успешно и без лоши последствия за вашето прекрасно момиче!

 2. За съжаление няма лечение за ревматоидния артрит. Ще си страдаме до гроб. Бях на силни болкоуспокяващи, от което стомаха ми пострада. От три месеца приемам Остеомуув и да чукам на дърво, не се е обострял.

  • Дописахме материала за ревматоидния артрит и болки в ставите. Ще сме благодарни, ако получим и други мнения по въпроса, защото той интересува ужасно много хора!

 3. В момента аз се лекувам от ревматоиден артрит.Пия метатраксат и фолиева киселина вече три месеца нямам никакви болки.

 4. Имам много силни болки в коляното. Вече месец – нищо не помага.Моля, някой да ме даде съвет. Направих ЯМР – износена става, шипове. Нуждая се от нещо което поне малко да намали болките.

 5. Здравейте, Н. АНЕВА
  имах същия проблем.. започна като бодеж в коляното когато качвах стълби.. после непрекъсната болка… след това много силна при слизане по стълби.. след ЯМР предложиха инжекции, после операция…. отказах и започнах да пия сокове от моркови с джинджифим и ФЛЕКСКОД добавка. Първата седмица след приема на Флекскод болката беше много, много силна, след това започна да отшумява и напълно изчезна… сега го пия един път в годината профилактично, а соковете продължавам
  Дано помогне и на Вас!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *