Ечемик на окото ако ви се появи, търсете тази билка

Ечемик на окото се лекува с очанка!

Ечемик на окото е оплакване, което лесно може да бъде неутрализирано с помощта на народната медицина. За целта трябва да търсите и прилагате билката очанка.
Билката очанка представлява едногодишно тревисто растение, което се среща из ливадите и пасищата, по тревистите места и храсталаците. Може да бъде намерено на територията на цялата страна, като максималната надморска височина, до която расте, е 1800 м.

При ечемик на окото търсете тази билка!

Ечемик на окото се лекува с тази билка!

Основният си лечебен ефект, в това число и при появата на ечемик, билката дължи на съдържащите се в надземната му част иридоида аукубин, още етерично масло, галотанин и редица други полезни вещества.
Приложението на очанката става най-вече външно при хордеолум, което на разговорен език означава ечемик на окото, както и при различни форми на конюктивит. Съдържащите се в растението галотанини и етерични масла действат противовъзпалително, като в същото време имат и доказан адстрихнгентен ефект. Водните извлеци от очанка действат силно цитотоксично.
Освен външно при лечението на ечемик на окото, билката се прилага в народната медицина и вътрешно. Тя има облекчаващ ефект при редица възпаления, поразяващи стомаха и червата, както и при възпаления на белите дробове.
Трябва да се има предвид, че очанката е отровна билка. Използването й трябва да става внимателно. Необходими са пет супени лъжици очанка и пет супени лъжици цвят от лайка, които се кипват за 10 минути в около чаша вряла вода. След изстиване получената каша се поставя върху ечемика на окото.

бутон за сайт

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *