Жен шен за здрав дух в здраво тяло

Името на растението иде от „жен“ – човек и „шен“ – корен, заради това, че формата на корена наподобява човешко тяло. Това обстоятелство подобно на корена от мандрагора станало причина растението да бъде обградено с тайственост и популярност.

“Фигурин

Растението е известно на човечеството вече повече от 5000 години, като е широко използвано като хранителна добавка, но и за лечение на някои заболявания. Неговата родина е Източна Азия, Сибир и Северна Америка и е многогодишно растение. Жен-шенът широко се използва в целия свят като хранителна добавка. Според общите изследвания стимулира психическите и физическите сили. Въздейства като адаптоген. Подтиква тялото да предпочита мастни киселини вместо гликоген в процесите на енергодобив.

 

Заради способността си да снижава нивата на хормона кортизол (подтискащ инсулина хормон) в кръвния поток, женшенът е опасен за хора с хипогликимия!

Жен-шенът стимулира усвояването на въглехидратите и липидите, повишава синтезът на АТФ. Подпомага повишаването на физическата и умствена работоспособност, намалява умората, подобрява кръвоснабдяването на мозъка и обезпечава структурите му с кислород.

Много ефективна е отварата или настойката от жен шен след прекарани инфекциозни заболявания. Подсилва имунитета и действа благотворно на целия организъм. Влияе благоприятно върху сърдечната дейност. Увеличава амплитудата и намалява честотата на сърдечните съкращения.

Притежава имуномодулиращо действие при вирусни хепатити и др. инфекциозни заболявания; хипогликемично – при захарен диабет; хипохолестеролемично в профилактиката и лечението на атеросклерозата. Подобрява кръвната картина при анемии.

Начин на употреба: 1/2 чаена лъжичка ситно стрити корени се заливат с 250 или 500 грама вряща вода. Прецежда се и се употребява за 1 ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *