Живениче помага при възпалени сливици

Живеничето има много добро противовъзпалителмо действие

Живеничето (Scrophularia nodosa L) е многогодишно тревисто растение с високо до 1 м ръбесто и червеникаво стъбло. Растението може да се срещне под името Разгон. Расте навсякаде из България из влажните и сенчести места и горите до 1000 м надморска височина.

Живениче помага при възпалени сливици

За медицински и лечебни цели се събират и използват коренищата на растението заедно с грудките. Коренищата се вадят наесен около септември – октомври месец. След което се сушат на сянка или в сушилня при температура до 40 С.

Живеничето има много добро противовъзпалителмо действие. Успешно се употребява при хемороиди, възпалени лимфни жлези, скрофули, гуша. Има и добро кардиотонично действие – усилва сърдечната дейност и увеличава диурезата. Външно билката се използва за бано при хемороиди, кожни възпаления и циреи.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Лечебна рецепта при възпалени лимфни възли и възпаление на сливиците:

Начин на приготвяне – 1 к.л. ситно нарязани корени от билката се варят 5 минути в 600 мл вода. След това отварата се прецежда и се пият по 50 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Внимание! Растението е отровно! Да се взема само под лекарски контрол.Живеничето е сърдечен стимулант и затова трябва да се избягва от хора със сърдечни заболявания или аритмии.

Из билковите рецепти на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на Лечителя Петър Димков

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *