Живовлек – широколистен (Plantago major L.)

Синоними. Няма.

Разпространение. Из цялата страна. Среща се из влажните тревисти места, покрай пътищата и насипите, около храсталаците, по пасищата и ливадите.

Използваема част. Листата, които се сушат на сянка или в сушилня при температура до 40 °С.

Химичен състав. Съдържа слузни вещества, горчиви вещества, гликозиди, ензими, каротини, витамин С и К, калиеви, натриеви и силициеви соли, фенолни киселини, флавони, стероидни сапонини, следи от алкалоиди и др.

“Фигурин

Действие. Противовъзпалително, обезболяващо, противомикробно и отхрачващо. Жиловлекът е една от най-ефикасните билки за заздравяване на рани и особено на тези, които са вторично замърсени. Силициевите соли в билката влияят благоприятно при заболявания на съединителната тъкан. Билката стимулира стомашната секреция и възбужда апетита. Има омекчаващо действие при бронхити, като спомага за втечняване на храчките. Противомикробното действие води до бързо ликвидиране на възпалителните огнища в организма. Жиловлекът е широко използван при язви, при които не е повишена стомашната киселинност.

Приложение. При мъчно заздравяващи рани, циреи, хронични катари на дихателните пътища, язвена болест, увеличена простата. Препоръчва се при безплодие, полова слабост, при начален диабет. Външно се използва пресен сок за изплакване на устата при пародонтоза и налагане на място, ухапано от насекоми с гнойни пъпки и др.

Начин на употреба. Около 1 супена лъжица от листата на билката се запарва с 400 мл вряща вода. Кисне около 1 час. Пие се по 100 мл преди ядене 3 пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *