Жълтеница – заболяване или симптом

Специалистите разглеждат жълтеницата, като симптом, а не като заболяване. Тя често е предвестник на по-тежка болест, от която страдате.

Самата жълтеница се познава лесно, защото тя предизвиква оцветяване на бялото на очите (склерите) и кожата в жълт цвят. Това оцветяване се дължи на покачването на нивата на билирубин в кръвта. Колкото е по-голяма концентрацията на билирубин, толкова по-силно изразено е оцветяването. Субиктер се нарича състоянието, при което оцветяването е съвсем леко забележимо. При него първо се оцветяват склерите на очите и под езика. Когато нивото на пигмента започне да се покачва значително, вече и кожата започва да се оцветява. Симптома на пожълтяване на кожата не е единствен. При поява на жълтеница се наблюдава и промяна в цвета на урината и изпражненията. Сърбежът също е симптом, който е доста силен при жълтеница. Той кара хората да се чешат силно и често на тези места се появяват рани, които са доста болезнени.

Демир бозан билки за бъбреци
Лек за жълтеница

Лек за жълтеница

Какво друго може да причини пожълтяване на кожата

Не винаги пожълтяването на кожата означава, че имате жълтеница. То може да бъде причинено и от други фактори, сред които са излагане на кожата сред феноли. Това могат да бъдат взривни или лекарствани вещества, синтетични влакна, пластмаси и други. Другата причина за пожълтяване на кожата е прекомерното консумиране на зеленчуци и плодове, които имат богато съдържание на каротен. Това например са морковите, тиквите, портокалите, мандарините и всички други, които имат наситен оранжев цвят. Можете да разграничите двата симптома, защото при жълтеницата се оцветява бялото на очите, а при каротенодермата се оцветява само кожата.

Как се причинява жълтеницата

Както казахме по-горе билирубина е веществото, което оказва влияние върху жълтеницата. Той може да се:

1. Произвежда в излишък на организма – тогава черния дроб не може да се справи с неговото елиминиране. При този случай се говори за прехепатална жълтеница.

2. Дефект в черния дроб – когато органа е „повреден“ се създава пречка за отделянето на веществото. Тук се говори за хепатална жълтеница.

3. Блокиране на жлъчните пътища – спира се потока на билирубин към органа. Тук става въпрос за холостазна жълтеница.

Заболявания, които причиняват жълтеница

При всяка една форма на жълтеницата (от изброените по-горе) има отделни заболявания, които повлияват за развитието и.

1. Прехепатална жълтеница – рисковите заболявания са неефективна еритропоеза, хемолитични анемии, кръвоизливи на белите дробове, проблеми с черния дроб и други.

2. Хепатална жълтеница – хепатит, възпаление на черния дроб, синдром на Gilber, синдром на Crigler-Najjar, синдромът на Dubin-Johnson и синдромът на Rotor, инфилтративни заболявания на черния дроб и други.

3. Холостатична жълтеница – тя се дели на още вида, които са интрахепатална и екстрахепатална. Заболяванията, които влияят върху интрахепаталната холостазна жълтеница са вирусни хепатити, възпаление на жлъчните пътища или наличие на злокачествени образувания. Заболяванията оказващи влияние върху екстрахепатална холостазна жълтеница са холедохолитиаза, рак на екстрахепаталните жлъчни канали, остър панкратит, псевдокиста на панкреаса и други.

Рецепти от народната медицина за лечение на жълтеница

1. Жълтениче и вино – нарязвате на ситно 2 стръка от билката жълтениче. Смесвате по 500 милилитра вино и вода. Заливате билката с течността и варите 10 минути, а после прецеждате. 3 пъти на ден се взима само по супена лъжица. Спазвайте точно дозата, защото лечебната отвара е отровна и може да си навлечете допълнителни проблеми. Добре е лечението с тази билка да се наблюдава от специалист.

2. Червена мъртва коприва и бяло вино – 25 грама от мъртвата коприва се залива с 500 милилитра бяло вино. Оставя се да кисне 3 дена. Разделя се на 3 равни части части, които се изпиват 3 поредни сутрини. Веднага след изпиването на илача 2 ореха и 1 малък лимон. После разреждате лъжица оцет с малко вода и изпивате и това. Цялото лечение продължава 3 дена.

3. Кора от върба – използва се сушена и нарязана кора от върба. 60 грама от нея се заливат с 1 литър вода и се варят на котлона за 20 минути. Сваля се и се похлупва за 1 ден (24 часа). Прецежда се и се пие 3 пъти, преди ядене, по 1/2 чаена чаша.

4. Зелев сок – чаша зелев сок се пие през 3 часа. Лечението продължава докато се излекувате. Нужно е да пиете около 14 дена.

Прегледа от специалист при жълтеница е задължителен. Казахме, че тя е симптом на друго заболяване, така че е задължително да се определи точната причина за пожълтяване на кожата и бялото на очите, за да могат да се предприемат адекватни мерки за лечение. Всяка една от тези народни рецепти ще ви помогне при борбата, но не забавяйте, че трябва да се установи точната причина за възникването на жълтеница.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *