Жълтурче при ревматизъм и ставни болки

Жълтурчето е една необикновена билка, която има противобактериално действие. Употребява се при лечението на главоболие, малокръвие, ревматизъм, подагра, невралгия. Външно може да бъде прилагана и под формата на бани при ревматизъм, гнойни и трудно зарастващи рани, хемороиди. Лечението да се прилага при строго лекарско предписание, защото растението е отровно!!!

Жълтурчето (Ranunculus acris) представлява многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни. Стъблото му е разклонено, на височина достига до 1 метър и е покрито с власинки. Листата, които са разположени в основата на растението са с дълги дръжки с власинки, почти петоъгълни, с три-пет дълбоки дяла, нарязани и остро назъбени. Горните листа са приседнали, изрязани почти до основата на линейни дялчета. Цветовете са събрани в рехави съцветия, на дълга дръжка и с прилегнали власинки. Чашката е петлистна. Венчелистчетата са обратно яйцевидни, златисто жълти с многобройни тичинки. Плодчетата са дълги и гладки орехчета. Времето на цъфтеж на растението е в периода май- септември.

За медицински цели се използват надземната част, коренищата и цветните кошнички.

Употребява се под формата на запарка: една лъжива от билката се добавя в 600мл кипяща вода, вари се около 5 минути. Отварата се прецежда и се пие 3 пъти дневно преди ядене. Помага при главоболие, отпадналост. Външно билката се употребява за лечение на ревматизъм и при болки от подагра – правят се лапи от смачкани пресни листа.

“Фигурин

Неговите тритерпенови сапонини, наречени панаксозиди; етерично масло, в състава, на което влизат тлъсто масло, сесквитерпени и алкалоиди с неизучен състав, които съдържа са в основата на помощните вещества, които облекчават болката.

Жълтурчето е разпространено из цялата страна – из ливади, тревни и влажни места, край пътищата до 2000 м. надморска височина.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *