Жълтурче ще успокои нервната ви система

Билката успешно се употребява при главоболие, ревматизъм, невралгия

Жълтурчето (Ranunculus acris L) е многогодишно тревисто растение с златистожълти цветчета. Стъблото му е разклонено, на височина достига  до 1 метър и е покрито с власинки. Растението цъфти в периода май – септември. Среща се из цялата страна до 2000 м надморска височина. Жълтурчето съдържа тритерпенови сапонини, наречени панаксозиди; етерично масло, в състава, на което влизат тлъсто масло, сесквитерпени и алкалоиди с неизучен състав.

“Фигурин

Жълтурче ще успокои нервната ви система

За медицински и лечебни цели се събира и използва цялта надземна част на растението, коренищата и цветните кошнички. Стръковете се берат по време на цъфтежа, след което се сушат на сянка или в сушилня при температура до 40 С.

Билката има много добро антибактериално действие. Успешно се употребява при главоболие, ревматизъм, невралгия, подагра, малокръвие, умора. Външно билката се употребява за бани при ревматизъм, трудно зарастващи и гнойни рани, подагра и хемороиди.

Лечебна рецепта при главоболие, невралгия, умора:

Начин на приготвяне – 1 к.л. от билката се вари около 4 – 5 минути в 600 мл вода. След което отварата се прецежда и се пият по 50 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Внимание! Растението е отровно! Да се взема само под лекарски контрол.

Из билковите рецепти на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на Лечителя Петър Димков

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *