Жълт кантарион (Hypericum perforatum L.)

Синоними. Звъника, порезниче, кърски чай, сечено биле, шуплек.

Разпространение. Из цялата страна. Расте в сухи, открити, тревисти места, по поляни, храсталаци, сечища и пътища.

Използваема част. Надземната част, набрана по време на цъфтежа – юни-август. Отрязват се облистените стъбла с цветовете и пъпките на около 20 см от върха. Сушат се на сянка или в сушилня до 45 °С.

Химичен състав. Съдържа кондензирани антрахинонови производни, катехини, дъбилни вещества, флавоноидни гликозиди, етерично масло, аскорбинова киселина, фитонциди, каротини, никотинова киселина, багрила и др.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Действие. Противовъзпалително, обезболяващо и противомикробно. Използва се за лечение на трудно заздравяващи рани. Може да се каже, че жълтият кантарион е една от най-употребяваните билки, тъй като оказва положително въздействие върху стомашшно-чревния тракт – при гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колити, хемороиди, хронично възпаление на жлъчния мехур и бъбреците, при ишиас и като пикочогонно средство. Влияе благоприятно върху нервната система като повишава настроението и премахва тъжните мисли, безсънието и чувството на страх от болести.

Приложение. При язвена болест, гастрити, за заздравяване на рани, при нощно напикаване, бяло течение, болезнена менструация, пясък в бъбреците и жлъчния мехур, потиснатост, депресивни състояния, страхова невроза, безсъние, хемороиди и др.

Начин на употреба. Около 2 супени лъжици от билката се варят в 400 мл вода 5 минути. Пие се по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден. Може да се приготви и т.нар. „звъниково масло“: 1 част жълт кантарион и 10 части чист зехтин. След 40 дни се употребява външно за мазане на трудно заздравяващи рани и за вътрешна употреба – по 1-2 чаени лъжички сутрин на гладно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Жълт кантарион (Hypericum perforatum L.)

  1. Pingback: Чай Спокойствие – Вербена

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *