Заблуди за народната медицина – I част

Народната медицина не трябва да се приема като метод за самолечение

Ако под народна медицина се разбира лечението, основано на естествени продукти, то тогава не би трябвало да има притеснения. Мнозина от нас обаче възприемат народната медицина като метод за самолечение, по време на който се приемат неограничено различни билки и продукти. Тогава не само че може да не настъпи излекуване, но здравословното състояние може и да се влоши.

“Демир

Народната медицина не трябва да се приема като метод за самолечение

Ето и някои най-често срещани заблуди по отношение на народната медицина:

1. Вярваме, че всички билки са полезни, но на практика това не е така. Някои от тях са с доказано противопоказание при различни заболявания, други не бива да се приемат за продължителен период от време. Съществуват природни лекове, които могат и да са отровни. Например мечото грозде – ако се пие повече от три дни с противовъзпалителен ефект, може да доведе до разрушаване на бъбречната тъкан.

2. Ефектът от билколечението при всички е положителен. Да, но трябва да се знае какво се взима, защото билките само могат да навредят, ако хора, например, с проблеми със съня или при такива с лабилна психика пият билки, възбуждащи нервната система.

3. Заблуда е, че билките нямат странични ефекти, но това невинаги е така. При продължителен прием на сладник, например, той отмива калия от тялото.

4. Не е вярно, че от билки човек не може да се натрови, тъй като при предозиране всяка билка може да доведе до състояние на токсикация на организма.

5. Не всички билки могат да се използват при деца. Неправилният прием на билки може да доведе до последствия, които наподобяват тези, които биха породили химичните медикаменти.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *