Защо пада косата според Аюрведа и билки за нейното възстановяване

С годините косата оредява, а понякога и капе. Тогава много хора изпадат в паника, а и си има защо понякога. И мъже, и жени страдат от косопад, който понякога е свързван със здравословен проблем. Индийската традиционна медицина Аюрведа разглежда този проблем като свързан с наличието на метаболитни смущения в Asthi (костна тъкан). Свързан с обикновените причинители, косопада може да е свързан с прием на прекалено много пикантни, солени или горчиви храни, рязката смяна на топли и студени напитки, консумацията на алкохол, месо, пържено и мазно.

Загубата на косата може да се дължи и на заболяване, прием на медикаменти или хормонален дисбаланс. Ниското ниво на хормони води до повишена чувствителност на космените фоликули, което благоприятства отделянето на косъма. Обикновено това се дължи на наследственост, която в Аюрведа се нарича Питта конституция.

За да бъде подобрен балансът на Питта, според Аюрведа, трябва да бъдат приемани различни видове билки, като например Asparagus racemosus, а също така и да се промени храненето, наблягайки се на зеленчуци, подобряващи състоянието на Аsthi dhatu, това е костната и скелетна система според Аюрведа. Първата стъпка за намаляване на оредяването и загубата на коса е да се установи източникът. След като той е идентифициран трябва да се отстрани или намали консумацията, приемът или действието, причина за проблема. Приемът на аюрведични лекарства като Thikthakam kashayam, Thikthakam ghritham са ефективни за коригиране обмяната на веществата. Аюрведичните тоници Narasimha rasayanam, Chyavana prasam подобряват растежа на косата.

“Фигурин

Препоръчително е да се наблегне на употребата на естествени шампоани за измиване на косата, като Amla (Еmbilica оfficinalis) и Shikakai (Acacia concinna). Нанасянето им трябва да е придружено с леко масажиране на скалпа, което ще подпомогне растежа и заздравяването на косата. Лечебните масла Neelibhringadi oil, Kunthala kanthi oil, Kanjunnyadi oil също имат благоприятно действие при нежно втриване в корените на косата. Разтриването на скалпа след измиване на косата е от съществено значение за раздвижване и подобряване на кръвообращението и активиране на мастните жлези.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *