За доброто храносмилане се грижи дафиновият лист

Дафинов лист намалява образуването на газове и усещането за тежест в стомаха

За доброто храносмилане се грижи дафиновият лист

Дафинът (Laurus nobilis) е вечнозелено дърво, което достига на височина до 12 м. Билката се среща главно в средиземноморските региони. Растението е със заострени, елипсовидни листа, които имат доста жилава текстура. За да се отключи ароматът на билката, листата трябва да бъдат смачкани или да се втриват. В по-топлите климатични региони дафиновото дърво дава дребни плодове с черен цвят.

“Фигурин

Оказва се обаче, че освен приятна добавка в кухнята, дафинът е и много полезен за стомашно-чревния тракт. Благодарение на антисептичното си действие растението помага за правилното храносмилане. То има способността да намалява образуването на газове, като заедно с това се намалява и усещането за тежест в стомаха.

Отварата от дафинови листа стимулира апетита. Немалка е помощта, която оказва при камъни в бъбреците, както и при чревни спазми.

Маслото от дафинов лист може да се използва за успокояване на синусите и облекчаване на дишането. Инхалациите със запарка от дафинови листа също са полезни при хрема и възпалени синуси.

Запарката от дафиновите листа може да се приема и под формата на чай. Той се прилага за облекчаване на суха и дразнеща кашлица.

При артроза може да положите маслен екстракт от листата. Той се приготвя, като се накълцат 10 – 15 г листа, към които прибавяте 50 мл олио. Престоява 1 седмица на тъмно и хладно. След това всяка вечер се маже болната става и се увива с вълнено парче за цялата нощ.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *