За различни обриви – няколко рецепти

Кожата е най-големият човешки орган и с огромни защитни сили. Като такъв, за него трябва да се полагат специални и ефекасни грижи. Затова и не трябва да се неглежира нито един проблем, нито една пъпчица. Или поне не съвсем. Предлагаме ви няколко изпитани билкови рецепти от нашите баби и дядовци, а сега и от нашите читатели, които ще успокоят определен обрив по кожата, според това каква е причината за неговата поява.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

1. Болният да се къпе с вода от сварени дъбови кори.
2. Събираме 1 шепа зелена коприва, измиваме я добре, подсушаваме я и я изпържваме до прегаряне в 1 ч.ч. зехтин. Мазнината се прецежда и с нея мажем обривите. Ако е копривна треска, мажем всеки ден в продължение на 5 дни.
3. При дребен обрив – Събираме през лятото от билката росопас, когато цъфти. Сваряваме 10 корена от нея в 1 кофа вода. Изкъпваме се и се поливаме с водата. Добре е да се повтори 2-3 пъти.
4. Когато детето има обрив – Сваряват се коприва и бъз (листата) по равни части. Като изстине водата, с нея се облива цялото тяло на детето.

5. При внезапно появил се обрив по тялото на детето – В шишенце се смесват равни части чист винен оцет и олио. След измиване местата на обрива се мажат с памуче, натопено в сместа.

6. Копривна треска у дете с обриви – Да се сварят по равни части коприва и бъз и с прецедената вода детето цялото да се полее.
7. Във вода се вари цвят от синчец и метличина. Правят се обливания на тялото.
8. Използва се прах от дървесина на дърво, проядено от червеи. При деца този прах се вари във вода, прецежда се и с водата болното се полива цялото. При възрастни след изкъпване тялото се маже с крем, направен от праха на дървесината, размесен с чиста свинска мас.

9. Обриви при новородени и бебета – Сварява се във вода билката кускут (Кукувича прежда) и с нея се изкъпва 1-2 пъти детето до изчезване на обрива.
10. Да се свари ръж и да се пие водата по няколко пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *