Здравец кръвен – Geranium sanguineum L.

Здравец кръвен или кървав – описание и разпространение

Синоними: кървав здравец, кървавочервен здравец

Разпространение: Кръвният здравец е студоустойчиво, сухоустойчиво, непретенциозно към почвата растение. Расте из редки гори и храсталаци в равнините и планините при надморска височина до около 1700 м.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Здравец кръвен

Описание: Кръвният здравец е многогодишно тревисто растение, достигащо на височина 10 – 25 см и ширина 30 – 40 см, с приятна миризма. Той има силно разклонено хоризонтално коренище, покрито с тъмно-жйлти люспи и при по-старите растения се показва вад земята. Стъблото на кръвния здравец е разклонено, приповдигащо или изправено, достигащо на височина 15 – 60 см, обикновено почерняващо в основата си и покрито с дълги разперени власинки. Листата на кръвния здравец са срещуположни, закръглени с диаметър 2 – 4 см, рослити от двете страни с власинки. Приосновните му листа, достигащи на дължина 1 – 3.5 см и на ширина 2 – 4 см, са с дръжка – дълга 2 – 8 см, а стъблените листа са с дръжка – дълга до 5 см, разделени до основата си на 5 – 7 дяла, от долната страна покрити с дълги бели власинки. Цветовете на кръвния здравец са бледо-розови до кърварочервени, единични, едри, достигащи на диаметър 3 см и са събрани по няколко на дръжки, дълги до 20 см, по върховете на клонките. Чашката и венчето на кръвния здравец се състоят от по 5 листчета, има 10 тичинки, горен 5-делен яйчник. Плодът на кръвния здравец е суха кутийка, която се разпада на 5 едносеменни дяла. Цъфти от май до август.

Употреба: Използват се предимно корените и понякога листата. Корените се вадят през есента, почистват се, измиват се на течаща вода, нарязват се на парчета и се сушат на сянка или в проветриво помещение. Билката е суха, когато и по-дебелите коренища при огъване се чупят.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *