Здравец – обикновен (Geranium macrorrhizum L.)

Синоними. Див здравец.

Разпространение. Из цялата страна. Расте в сенчести градини и влажни места в горите до 2500 м надморска височина.

Използваема част. Листата, цветовете, коренищата.

Химичен състав. Листата и коренищата съдържат полифенолни съединения, етерично масло, танини и др.

Действие. Понижава кръвното налягане и действа успокояващо на централната нервна система. Извлеци от коренищата на здравеца предизвикват бавно и постепенно, но продължително понижение на кръвното налягане. Успокояващото действие на билката е почти равно на това на валерианата – намалява се двигателната активност у опитни животни, удължава се съня. Билката притежава противовъзпалително и умерено изразено противомикробно действие. Има кръвоспиращо действие.

“Фигурин

Приложение. При високо кръвно налягане, безсъние, сърдечна невроза, сърбящи кожни възпаления и др.

Начин на употреба. Около 2 чаени лъжички ситно нарязани коренища се накисват в 500 мл студена вода и се оставят да киснат в продължение на 8 часа. След като се прецеди, извлекът се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден. Може да се приготви и запарка, като същата доза корени се запарват с 400 мл вряща вода. След престой от 30 минути се пие по същия начин.

Кръвният здравец (G. sanguineum L.) има в общи линии същото действие, но при него не се наблюдава толкова силно понижение на кръвното налягане. Той увеличава тромбоцитите (кръвните плочици). Поради високото количество на танини, често се използва при диарии, ентерити, кръвоизливи, тромбоцитопения.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *