Здравословен и много полезен билков чай

С времето сме позабравили силата на билките. Преди време различните видове чай не са се пиели само при настинка. Например липовият чай освен ароматен е и много полезен освен при грип и за да се радвате на здрав сън. За разлика от лекарствата за сън обаче, няма да получите странични ефекти, но все пак за да усетите действието им, ви трябва малко търпение.

“Демир

Според легендата от глог е направен Христовият венец. Пак според вярванията този храст не може да го повали нито гръм, нито дявола, защото се е докосвал до Исус. Растението съдържа антиоксиданти, които намаляват нивото на холестерол в кръвта, регулират сърдечния ритъм и успокояват.

Приготвяне на отвара от глог – цветчетата на глога се запарват в продължение на десет минути. За една чаша чай ви е необходима кафена лъжичка от цветчета.

Чаят от липа се препоръчва не само през зимата и не само при настинка и грип, защото цветовете му успокояват и помагат да се отпуснете и да заспите. Приготвяне: една кафена лъжичка сушени цветове се запарват за пет минути, можете да подсладите отварата с малко мед.

Според легендите пасифлората символизира страстите Христови. Има малки листенца и трънчета, трудно се отглежда в домашни условия. Чай от листенца пасифлора помагат срещу тревожност и лека форма на безсъние.
Приготвяне: сложете в 250 мл студена вода 1 с. л. листенца от пасифлора. Поставете сместа на котлона и я оставете да ври 2 минути.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *