Зелето също лекува!

Главестото зеле, освен за вкусна салата, е подходящо и като лек!

 

Зелето у нас се радва на популярност най-вече в кулинарията, но факт е, че то има множество полезни страни, които го превръщат в предпочитан естествен лек срещу редица заболявания.

Самото главесто зеле има плътно централно стъбло, което на практика представлява кочана. Листата му растат събрани в розетка, в горната си част са завити плътно навътре. По този начин образуват главести вегетационни тела, които се отличават по форма, по големина, а в много случаи – и по цвят. В България най-често се отглежда бяло главесто зеле и червено главесто зеле. Все пак тези два вида имат и множество разновидности и сортове, които се сеят и отглеждат в зависимост от климата на съответната страна.

В световен мащаб зелето е една от основните зеленчукови култури.

Основното предназначение на зелето в лечебен план е свързано с положителния ефект, който прясно изцеденият сок има. Сокът лекува язвена болест, като много народни лечители го препоръчват и като профилактично средство, предпазващо организма от развитието на язви.

Останалите приложения, които зелето има и по-точно – зелевият сок, са свързани с тонизиращия му ефект му отношение на двигателната активност на стомаха и червата, което на свой ред е средство за лекуване на запека. Освен това, зелевият сок намалява гаденето и повръщането, когато има предпоставки за това. Лекува и различни възпаления на жлъчните пътища.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *