Зимзелен – едновременно билка и цвете

Билката зимзелен е по-популярна сред хората, като градинско цвете, но лечебните и качесва не са за подценяване

Зимзелен

Както вече споменахме зимзелена се среща най-вече в градините, но може да го видите и по сенчестите поляни из страната ни. Той е многогодишно растение, което е вечнозелено. Достига до височина 40 сантиметра, но е пълзящо по земята. Листата му имат формата на елипса и са разположени срещуположно. Те са с дължина до 5 сантиметра и широчина до 2 сантиметра. Цветовете на растението са сини. Можете да му се радвате от април чак до края на юни.

Зимзелен - градинско цвете и една уникална билка

Зимзелен – градинско цвете и една уникална билка

Химичен състав и използваеми части на зимзелена за лечебни цели

За лечебна цел се ползва надземната част на билката, която включва листата, цветовете и стръковете. Съдържанието на зимзелена включва алкалоиди (винкамин – преобладаващ), флаваноиди ( робинин, кемпферол, рутин), дъбилни вещества, киселините – хлорогенова и урзолова и други.

Събиране на зимзелен

От месец май до месец юни можете да си съберете и изсушите от билката. Събирането става с отрязването на надземната част. Набраната билка се почиства от изсъхнали листенца, клечки, пръст и други. След това се връзва на китки и се суши. Вече сушена билка пак е със зелен цвят. Тя няма мирис, но вкуса и е горчив. При самото сушене е препоръчително зимзелена да бъде смесван с други билки от неговия вид/род. Сушената билка се съхранява на проветриво и хладно.

Лечение със зимзелен

1. При кашлица и кръвохрачене – сварете в 250 милилитра вряла вода чаена лъжичка листа от билката за 15 минутки. Прецедете и разделете отварата на 3 части. Всяка част изпивайте преди хранене. Същата отвара може да се използва за лапи при мокра екзема или други кожни обриви.

2. За подобряване на притока на кръв – нарязвате 100 грама от билката на ситно и я слагате в буркан. Заливате със спирт 70%. Затваряте буркана и прибирате на тъмно на стайна температура. След 20 дена прецеждате. Разтваряте в ½ чаша вода 10 капки и ги изпивате сутринта. Още една такава доза се изпива следобед (приема се два пъти на ден). Продължете приема 5 месеца.

Зимзелен – едновременно билка и цвете
2 (40%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *