Златна пръчица помага при неволното напикаване

Билката се препоръчва за изхвърляне на камъни от бъбреците

Златната пръчица (Solidago virga-aurea L) е многогодишно тревисто растение с ярко жълти цветове. Билката се среща из храсталаците, горите и скалистите места навсякъде из страната.

Демир бозан билки за бъбреци

Златна пръчица помага при неволното напикаване

За медицински и лечебни цели се събира и използва надземната част на растението. Тя се събира в периода на цъфтене от юни до юли, след което се суши на сянка. Съхранява се в сенчесто, сухо и проветриво място.

Билката и препаратите й действат диуретично и се предписват при застой на течности в организма, нефрити, цистити, камъни  и пясък в бъбреците, остра анурия или олигурия. Те засилват рязко бъбречната секреция, стимулират бъбречната функция и намаляват отделянето на албумин. Освен това билката действа нервоуспокоително, затягащо при диарии, при смутена обмяна на пикочната киселина – при подагра, ревматизъм, артрити.

Народната медицина препоръчва билката и при чернодробни заболявания, неволно напикаване, увеличена простатна жлеза, силна и продължителна менструация, при хронични кожни заболявания, гнойни рани и циреи (под форма на лапа от пресните листа).

Лечебна рецепта при пясък и камъни в бъбреците:

Начин на приготвяне – 2 с.л. от ситно нарязана билка се заливат с 500 мл вряща вода и се киснат в продължение на 2 часа. От така приготвения извлек се пие 4 пъти дневно по 1 в.ч. преди ядене.

Из билковите рецепти на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на Лечителя Петър Димков

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *