Змийско мляко (Chelidonium majus L.)

Синоними. Брадавично мляко, жълтениче, жълта млечка, пръшивец, лишейче.

Разпространение. Почти из цялата страна. Расте в гори, сенчести и влажни места, храсталаци и пустеещи земи.

Използваема част. Надземната част на растението, което се бере и суши по време на цъфтежа. Сушенето става на сянка или в сушилня при 45 °С.

Химичен състав. Билката съдържа изохинолинови алкалоиди, флавоноиди, органични киселини, витамин С и др.

“Фигурин

Действие. Увеличава жлъчната секреция, действа обезболяващо и успокоително. Наличието на различни алкалоиди стимулира образуването и отделянето на жлъчен, слюнчен и стомашен сок и усилва чревната перисталтика. Повишава се тонусът на маточната мускулатура. Наблюдава се умерено пикочогонно действие. Змийското мляко оказва спазмолитичен ефект върху жлъчните пътища, но този ефект е по-изразен при сок от свежо растение, докато при престояла повече от една година билка действието е почти два пъти по-слабо. Билката стимулира и функцията на черния дроб. Някои сравняват действието на змийското мляко с това на морфина, тъй като има успокояващо действие. Но за разлика от последния, към билката няма пристрастяване.

Приложение. При чернодробни и жлъчни заболявания (жлъчни камъни, пясък, жълтеница), при гастрити, диарии, смущения в храносмилането. В народната медицина билката се употребява при глисти, подагра, хемороиди, нередовна менструация и др. Има данни, че пресният сок влияе благоприятно при псориазис, екземи, рак на кожата, брадавици и др.

Начин на употреба. 1 супена лъжица от билката се запарва с 300 мл вряща вода. Престоява около 1 час. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица преди ядене 3 пъти дневно.

Внимание! Билката спада към силно токсичните и може да се употребява само по предписание на лекар!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *