Змийско мляко (Chelidonium majus L.)

Синоними. Брадавично мляко, жълтениче, жълта млечка, пръшивец, лишейче.

Разпространение. Почти из цялата страна. Расте в гори, сенчести и влажни места, храсталаци и пустеещи земи.

Използваема част. Надземната част на растението, което се бере и суши по време на цъфтежа. Сушенето става на сянка или в сушилня при 45 °С.

Химичен състав. Билката съдържа изохинолинови алкалоиди, флавоноиди, органични киселини, витамин С и др.

Действие. Увеличава жлъчната секреция, действа обезболяващо и успокоително. Наличието на различни алкалоиди стимулира образуването и отделянето на жлъчен, слюнчен и стомашен сок и усилва чревната перисталтика. Повишава се тонусът на маточната мускулатура. Наблюдава се умерено пикочогонно действие. Змийското мляко оказва спазмолитичен ефект върху жлъчните пътища, но този ефект е по-изразен при сок от свежо растение, докато при престояла повече от една година билка действието е почти два пъти по-слабо. Билката стимулира и функцията на черния дроб. Някои сравняват действието на змийското мляко с това на морфина, тъй като има успокояващо действие. Но за разлика от последния, към билката няма пристрастяване.

Приложение. При чернодробни и жлъчни заболявания (жлъчни камъни, пясък, жълтеница), при гастрити, диарии, смущения в храносмилането. В народната медицина билката се употребява при глисти, подагра, хемороиди, нередовна менструация и др. Има данни, че пресният сок влияе благоприятно при псориазис, екземи, рак на кожата, брадавици и др.

Начин на употреба. 1 супена лъжица от билката се запарва с 300 мл вряща вода. Престоява около 1 час. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица преди ядене 3 пъти дневно.

Внимание! Билката спада към силно токсичните и може да се употребява само по предписание на лекар!

Змийско мляко (Chelidonium majus L.)
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *