Зърнастец (Frangula alnus Mill.)

Синоними. Франгула, елшовиден зърнастец, крехък зърнастец, дива боя, чернилка.

Разпространение. Из цялата страна. Расте в храсталаците, край мочурищата и край реките.

Използваема част. Кората на билката, която се събира през пролетта преди разлистването на растението. Корите се сушат на сянка или в сушилня при 45 °С.

Химичен състав. Корите съдържат антрахинонови и антранолови гликозиди, смолисти вещества, захари, дъбилни вещества, багрила, горчиви вещества, етерично масло и др.

Демир бозан билки за бъбреци

Действие. Очистително. Билката усилва перисталтиката на дебелото черво, без да дразни лигавицата на тънките черва. Затова корите на зърнастеца се считат за нежно слабително средство, подходящо за тежко болни и бременни. По своето действие зърнастецът е сходен с ревена и александрийския лист. В народната медицина се употребява при запек, чернодробни заболявания, хемороиди, воднянка, жълтеница и др.

Приложение. При хроничен запек, лениви черва, запек при бременни, хемороиди, чернодробни заболявания и др.

Начин на употреба. Около 2 чаени лъжички кора от билката се залива с 300 мл студена вода. Кисне 8 часа. Прецежда се и се пие по 100 мл сутрин и вечер. Отварата се приготвя по следния начин: 1 супена лъжица кора се запарва в 300 мл вряща вода. Кисне 1 час. Отварата се пие по 100 мл преди ядене 2 пъти на ден.

Забележка: Лаксативният ефект на зърнастеца намалява при продължителна употреба. Настъпва привикване. За постигане на задоволителен ефект е необходимо дозата да се увеличи. Това, обаче, може да причини странични явления като: отпадналост, мускулна слабост, обезводняване, диарии. В големи дози може да предизвика аборт!

Фармацевтични препарати: Laxena-caps. – по 1-2 капсули вечер преди лягане.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Зърнастец (Frangula alnus Mill.)

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *