Зърнастец (Frangula alnus Mill.)

Синоними. Франгула, елшовиден зърнастец, крехък зърнастец, дива боя, чернилка.

Разпространение. Из цялата страна. Расте в храсталаците, край мочурищата и край реките.

Използваема част. Кората на билката, която се събира през пролетта преди разлистването на растението. Корите се сушат на сянка или в сушилня при 45 °С.

“Фигурин

Химичен състав. Корите съдържат антрахинонови и антранолови гликозиди, смолисти вещества, захари, дъбилни вещества, багрила, горчиви вещества, етерично масло и др.

Действие. Очистително. Билката усилва перисталтиката на дебелото черво, без да дразни лигавицата на тънките черва. Затова корите на зърнастеца се считат за нежно слабително средство, подходящо за тежко болни и бременни. По своето действие зърнастецът е сходен с ревена и александрийския лист. В народната медицина се употребява при запек, чернодробни заболявания, хемороиди, воднянка, жълтеница и др.

Приложение. При хроничен запек, лениви черва, запек при бременни, хемороиди, чернодробни заболявания и др.

Начин на употреба. Около 2 чаени лъжички кора от билката се залива с 300 мл студена вода. Кисне 8 часа. Прецежда се и се пие по 100 мл сутрин и вечер. Отварата се приготвя по следния начин: 1 супена лъжица кора се запарва в 300 мл вряща вода. Кисне 1 час. Отварата се пие по 100 мл преди ядене 2 пъти на ден.

Забележка: Лаксативният ефект на зърнастеца намалява при продължителна употреба. Настъпва привикване. За постигане на задоволителен ефект е необходимо дозата да се увеличи. Това, обаче, може да причини странични явления като: отпадналост, мускулна слабост, обезводняване, диарии. В големи дози може да предизвика аборт!

Фармацевтични препарати: Laxena-caps. – по 1-2 капсули вечер преди лягане.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Зърнастец (Frangula alnus Mill.)

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *