Иглика – цвете с уникални лечебни качества

Иглика – може би повечето от вас я отглеждат в градината си, но знаете ли какво може да лекува, това нежно цвете?

Иглика

Има много видове иглика, които се срещат у нас. Всички те са с многобройни цветове и ни радват още от началото на пролетния сезон. Тя е многогодишно цвете, което има нишковидно коренище. Стъбълцата и са късички и изправени. Листата имат продълговата форма. В народната медицина с лечебна цел се ползва цялото растение ( корените, листенцата и цветовете).

“Фигурин
Лечение с красивата иглика

Лечение с красивата иглика

Събиране на игликата

Задължително е да знаете, че корените на игликата се събират/берат преди или след нейния цъфтеж. Можете да си съберете от тях още през април месец. Другият вариант за събирането им е, след като растението прецъфти, листенцата са вече пожълтели, през юни. Листата на билката може да си съберете от месец март чак до май.

Химичен състав на билката иглика

Надземната част на игликата е доста богат източни на различни вещества. Част от тях са витамин С, етерично масло, сапонини, фенолни гликозиди, салицилова киселина и други. Подземната част на игликата има сходни вещества.

При кои заболявания може да ползвате иглика за лечение

Както казахме билката е богат източник на сапонини, точно затова тя е „снабдена” с отхрачващ и откашлящ ефект и е полезна за лечение на настинки и грип. Коренищата на игликата се препоръчват, като лек при трудно уриниране. Поради високото си съдържание на витамините А и С, листата се ползват при отпадналост или главоболие. Цветовете пък са отличен лек срещу нервност или безсъние. Отвара от всички части на игликата се препоръчва при шипове, бъбречни болести или сърдечна слабост.

Билкови рецепти за лечение с иглика

1. Корени при трудно уриниране – в 500 милилитра вода сварявате супена лъжица от коренищата на игликата за около 10-тина минутки. На ден се изпиват 4 кафени чашки. Пиете преди да сте се нахранили. Може да ползвате мед за подслаждане.

2. Главоболие и безсъние – запарвате в 500 милилитра вода 2 супени лъжици от надземната част на игликата. Приемате отново по 4 кафени чашки на ден, подсладени с мед, преди ядене.

3. Вино от иглика за здраво сърце – взимате едно двулитрово стъклено шише и го напълвате до горе (без да притискате билката) с пресни цветове. Взимате бяло вино и наливате до гърлото на бутилката. Запушвате с коркова тапа и излагате на слънце за 14 дена. При сърдечни проблеми се пият по 3 супени лъжици всеки ден.

Имайте в предвид, че при приемането на иглика може да се получат алергични реакции. Добре е преди да решите да се лекувате с тази билка, да се посъветвате със специалист. Страничните ефекти могат да бъдат повръщане, гадене, отпадналост и други.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *