Избавете се от досадния пърхот с тази билкова рецепта!

Кукурякът помага при косопад, пърхот, както и за засилване растежа на косата

Кукурякът (Helleborus odorus) е многогодишно тревисто растение с изправени, до 40 см високи стъбла, което цъфти рано през пролетта от февруари до май.

Избавете се от досадния пърхот с кукуряк

За медицински цели се използват корените с коренища. Вадят се на пролет февруари – март, или късно наесен октомври – ноември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 45 С. След 3 години сушените корени и коренища губят лечебните си свойства.

Билката има строфантиноподобен ефект – засилва сърдечната дейност, проявява и пикочогонно, слабително и нервоуспокояващо действие. Лечебният ефект на билката се дължи на сърдечнодействащите гликозиди, които изобилстват в нея.

“Фигурин

Прилага се успешно при сърдечна недостатъчност, хемороиди, застой на течности в организма, жълтеница, плеврит, кашлица.

В българската народна медицина кукурякът се използва при плеврит, възпаление на гръбначния мозък, менингит, туберколоза, нервни заболявания. Употребата на билката спомага и изчистването на гной от гнойни рани, както и при екземи.

Лечебна рецепта при косопад, пърхот и за засилване растежа на косата:

Начин на приготвяне – сваряват се корени от билката с оцет (1: 10), след което сместа се оставя да изтине и се използва като маска върху косата.

Лечебна рецепта при сърдечна недостатъчност:

Начин на приготвяне – 1 ч.л. от билката се слага в 500 мл вода и се оставя да ври за около 10 минути. След което се прецежда и се пие по 1 супена лъжица преди ядене 4 пъти дневно.

Внимание! Растението е отровно. Да се приема само по лекарско предписание.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *