Излекувайте настинката с…бира

Настинките и разните простуди /да не говорим за грипа и пневмониите/ са най-неприятната част от иначе бялата зима, която ни радва с красотата си. Е, малко е студено, но пък седейки пред топлата печка с чаша гореща напитка след един спортен ден навън, веднага може да изтрие това усещане. Какво обаче да правим, когато ни налегне настинката и носът ни е цяла чешма след спукана тръба? Със сигурност освен за редовните отвари от разнообразни билки, подсладени щедро с мед, сте чували за какви ли още не съвети против простуда. Сега ви предлагаме още един лек, а именно – бира. Колкото и странно да звучи, твърди се, че тя ефикасно може да се справи с всякакви простуди.

Японски учени са успели да докажат това твърдение, което безспорно ще зарадва всеки любител на пенливото питие. Според учените ключов компонент в бирата може да ни избави от досадното подсмърчане. „Вълшебното“ вещество се казва хумулон. Изследователите от Медицинския университет в Сапоро са открили, че химическото съединение, което се съдържа в хмела, е ефективно средство в борбата срещу респираторните вируси, а също така има и противовъзпалителен ефект. За да победят високото ниво на заболеваемост през този сезон, медиците са решили да пуснат продукти и напитки (без алкохол естествено), съдържащи хумулон, за да могат да бъдат употребявани от всички – от възрастни до деца.

Да не забравяме – бирата (в умерени количества!) е много полезна за здравето. Тя съдържа натурални антиоксиданти и витамини, които могат да предотвратят сърдечни заболявания. Хмелът е богат на полифеноли, които намаляват нивото на холестерина, борят се с рака и убиват вирусите. Бирата съдържа по-малко калории, отколкото млякото.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *