Излекувайте цистита с тази билка!

Врабчови чревца се използва и в козметиката за подобряване еластичността на кожата

Врабчови чревца – птича трева, звездица средна, мишекина, вражалка, мокрица (Stellaria media L.) е едногодишно или двугодишно тревисто растение. Има полегнало тънко и разклонено стъбло. Горните листа са яйцевидни и големи,почти са приседнали, а долните са яйцевидни и остри.

Излекувайте цистита с врабчови чревца

Расте по дворовете и градините, покрай пътищата и реките, по влажните гористи места. Не е претенциозно към почвата, студ и жега.Цъфти почти през цялата година.

За лечебни цели се използва надземната част, която се събира преди или по време на цъфтежа май – август и се изсушава при температура не по-висока от 40 градуса.

Врабчовите чревца действат противовъзпалително. Имат регенеративно действие при нараняване на лигавиците и кожата. Билката се използва за лечение на ревматизъм, за промивка на рани и за отслабване. Растението може да се приема вътрешно и външно при ревматизъм, подагра и артритни болести, за лечение на външни рани, циреи, отоци, изгаряния се прилага прясно счукани врабчови чревца. Билката се използва и в козметиката – за подобряване еластичността на кожата. В хомеопатията растението намира приложение при мускулен ревматизъм, възпаление на ставите, псориазис, бронхит.

“Демир

В народната медицина растението се прилагат като запарка за лечение на артрити, подагра, както и при катарални възпаления на дихателните и пикочните пътища.

Лечебна рецепта при възпаления:

Начин на приготвяне – 2 с.л. от билката се запарват с 500 мл вряща вода и се оставят да врят 5 – 6 минути. Отварата се прецежда и се пие по 100 мл преди ядене 3 пъти на ден. Запарката може да се използва и външно за промивка при цистити.

Из „Билковите рецепти” на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на Лечителя Петър Димков

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *