Изпитана рецепта от билки гони комарите

Най-прекрасното време от годината – лятото, вече е в своя разгар. Даже и да не сте на морето, то за разлика от зимата сте заредени с положителни емоции, много усмивки, тъй като слънцегреенето е повече, стъмва се късно. Но освен всичките положителни страни, няма как да не обърнем внимание на факта, че лятото е истински рай, както за нас хората, така и за всякакви буболечки и гадинки, които тогава се размножават като за световно. Комари, бълхи, кърлежи – всички те се срещат по-често сега и не е никак приятно, когато станат част от нашето ежедневие. Особено комарите, които обичат вечер да се навират по стаите или пък в прохладата на градината да ни правят компания, похапвайки ни тук-там. Появилите се след това пъпки, които адски много сърбят, могат да ти опънат нервите до край, да не говорим колкото е грозно краката и ръцете ни да са покрити с пъпки, като че сме болни от шарка. А и комарите пренасят някои от най-опасните тропически болести – малария, жълта треска и др.

Демир бозан билки за бъбреци

Етерични масла и билки гонят комарите и оставят кожата ароматизирана и мека.

Най-често хапещата напаст се среща в места, градове и райони, където наблизо има течащ водоизточник – рекал язовир, езеро, блато дори. Вярно че за тях на пазара вече има много видове репеленти измежду които да избираме, само че повечето от тях са изключително токсични с всичките им парабени и диетилтолуамида, кото  стават част от нашето кръвообращение. Ако искаме да избегнем тези токсични съставки може да изпробваме някой по-натурален вариант.

Ето и накратко рецептата за ефективен репелент само от естествени продукти:

Необходими съставки:
85 гр вода – дестилирана, деминерализирана
15 гр алкохол (спирт) 45 градуса
10 капки масло от чаено дърво
10 капки масло от мента
10 капки масло от мушкато
10 капки масло от лавандула
15 капки масло от цитронела (лимонена трева)
5 капки масло от пачули

Начин на приготвяне:
В спирта се сипват последователно
– чаеното дърво
– ментата
– мушкатото
– лавандулата
– лимонената трева
– пачулито

Спиртът разтваря маслата. После се долива водата и всичко се прелива в шишенце с пулверизатор.

ВАЖНО!!!

Това е силен спрей за комари. И не бива да се използва за щяло и нещяло. Единствено, когато сте на открито и сте усетили набезите на комарите. Заради различните видове етерични масла, които са силен алерген, е добре да си направите тест за алергичност. Освен това забравете да пръскате малко дете, до 3-4 години с него.
ВАРИАНТИ: основните масла са лимонената трева и мушкатото, останалите могат да се заместят с евкалипт, нийм, босилек, мащерка и евентуално с лимон и бергамот, но имайте предвид, че последните две – лимонът и бергамотът повишават чувствителността на кожата към светлината. Каквато и комбинация да си изберете, сборът на капките етерични масла на лимонена трева, мушкато и останалите ТРЯБВА ДА Е МАКСИМУМ 60 КАПКИ за това количество вода спирт, иначе разтворът става много силен.

Репелент за въздух

Ако желаете да прогоните комарите от стаята или поне да не са в близост до вас, когато сте седнали вън на беседката, може да пробвате следния вариант:

1-2 цели лимона

доста главички от карамфил (подправката)
Начин на приготвяне: разрежете лимона на половина и във всяка половинка забийте на половина карамфила. Така украсения лимон поставете в чинийка в стаята или на открито в близост до вас.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *