Използвайте билки и се отървете от комарите

Всеки поне едно лято през живота си се е оказвал нападнат от онези малки, черни и досадни гадинки, които хапят ли хапят. Не ви ли се е искало в даден момент да ги ухапете и вие? Но шегата настрана, обаче много често досадните зачервявания, които неистово ни карат да се чешем, може да се инфектират и комарът да пренесе някое сериозно заболяване, като малария, жълта треска или нилска болест. Затова е добре да защитим себе си и семейството си, колкото се може по-добре.

 

Демир бозан билки за бъбреци

На първо място трябва да се обличаме подходящо за летния сезон, не само заради слънцето, но и заради комарите. Носете обаче свободни светли дрехи, съветват повечето експерти. Проучвания показват, че насекомите предпочитат тъмните цветов

е и препоръките са да се избягват черни, лилави или кафяви дрехи. Стегнатите и опънати дрехи пък позволяват на комарите да кацнат върху вас и да ви ухапят през дрехите.

Редица билкови отвари могат да предотвратят ухапванията, вместо да се пръскате с репеленти, пълни с незнайно какво. На първо място може да ви помогне маслото от коча трева (nepeta). Всъщност в много от репелентите има екстракт точно от тази билка. Природно средство срещу комарите е и алое вера, като е достатъчно само малко количество върху кожата.

Ако искате да си приготвите репеенти сами, в които да знаете какво има, то може да смесите листа от леска, мента или розмарин, както и масло от чаено дърво. Сварявате билките и оставяте настойката да преседи поне един час. След това прецеждате и наливате в стъклено шишенце. Мажете се преди всяко излизане с нея.

Вместо парфюми можете да ползвате естествените масла от ванилия или лавандула, за да гоните насекомите.

Друг метод, използван още от древността в горещи тропически страни като Индия срещу хапещите насекоми, е индийското дърво ним. Но то има много силен аромат. Ако може да издържите миризмата му и нямате деца, може да изгорите няколко листа от него преди лягане. Това  ще държи комарите извън дома. Евкалиптът също помага в тази област, а методът на употреба е същият – запалват се напоени с масло от евкалипт пръчици.

Чесънът също помага срещу комари, премесен с малко вода, но ако не искате да миришите на шкембе чорба, може да използвате и босилек, пресни листа от който да накиснете в съд с вода, докато течността стане наполовина.

В борбата може да бъде включен и простият оцет – използвайте половин чаша в последната вода, когато изплаквате косата си при миене. Това не само придава блясък на косъма, но и държи комарите надалеч.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *