Имате разстройство?Трънката има запичащо действие!

Трънката се използва за лечението на редица чревни разстройства!

 

Трънката представлява силно разклонен бодлив храст, който достига до височина от 1 до 3 метра. Кората му е тъмносива, а листата с форма на елипса или обратнояйцевидна такава.

Трънката цъфти с красиви бели цветове, които са единични и в диаметър достигат до около 2 сантиметра. Най-често цъфтежът е още преди разлистването – някъде през месеците март или април.

Плодът на храста е костилков. На цвят е тъмносив, а вкусът му е изключително стипчив и кисел.

Трънката може да се срещне из храсталаците на територията на почти цялата страна. най-често по слоговете, които се намират в близост до дъбови гори, още в низините и планинските райони на цялата страна. Максималната надморска височина, на която може да се срещне, е 1200 метра.

С лечебна цел се използват както цветовете, така и плодовете на растението, като освен запичащо, другото основно действие на храста е противовъзпалително.

Именно плодовете са тези, от които се приготвя лек срещу различни стомашно-чревни разстройства. Цветовете, на свой ред, се използват като пикочогонно и потогонно средство, както и като очистително в редица ситуации. При болки в бъбреците и при проблеми с пикочния мехур също се приготвя лек от цветовете на трънката.

Имате разстройство?Трънката има запичащо действие!
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *