Имате разстройство?Трънката има запичащо действие!

Трънката се използва за лечението на редица чревни разстройства!

 

Трънката представлява силно разклонен бодлив храст, който достига до височина от 1 до 3 метра. Кората му е тъмносива, а листата с форма на елипса или обратнояйцевидна такава.

Трънката цъфти с красиви бели цветове, които са единични и в диаметър достигат до около 2 сантиметра. Най-често цъфтежът е още преди разлистването – някъде през месеците март или април.

Плодът на храста е костилков. На цвят е тъмносив, а вкусът му е изключително стипчив и кисел.

Трънката може да се срещне из храсталаците на територията на почти цялата страна. най-често по слоговете, които се намират в близост до дъбови гори, още в низините и планинските райони на цялата страна. Максималната надморска височина, на която може да се срещне, е 1200 метра.

С лечебна цел се използват както цветовете, така и плодовете на растението, като освен запичащо, другото основно действие на храста е противовъзпалително.

Именно плодовете са тези, от които се приготвя лек срещу различни стомашно-чревни разстройства. Цветовете, на свой ред, се използват като пикочогонно и потогонно средство, както и като очистително в редица ситуации. При болки в бъбреците и при проблеми с пикочния мехур също се приготвя лек от цветовете на трънката.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *