Има и такива фобии

Какво е фобията? Сигурно понякога ви е идвало на ум да се запитате, виждайки как някой изпада в паника при наличието на някое дребно паяче, например. Състоянието е психично и човека, изпитващ фобия няма вина и не се преструва. Фобията представлява интензивен и ирационален страх, породен от конкретна ситуация, предмет, човек или действие. Някои от страховете са известни, знаят се масово. Акрофобията или страхът от височина и клаустрофобията – страхът от малки пространства, те са само малка част. Съществуват и още.

Демир бозан билки за бъбреци

 

Оптофобия: Страх от отваряне на очите
Въпреки, че отварянето на очите е естествен процес, за който рядко се замисляме, той може да бъде кошмар за някои. В частност страхът се появява, когато видим, как някой извършва това действие, а не самите ние.

Чорофобия: Страх от танци
Този страх не се появява само, когато ни се налага да танцуваме. Може да възникне и при наблюдаването на други хора. Страдащите от чорофобия често избягват нощните клубове и други места, на които се предполага, че танцът ще присъства като начин на забавление. Когато обаче попаднат случайно в дадена среда или са на сватба и тържество, което няма как да изпуснат, засегнатите се чувстват некомфортно, а при по-тежки случаи може да се изпадне и в паник атака.

 

Гелиофобия: Страх от смях
Смехът е здраве, носи настроение и се свързва с изживяване на положителни емоции. При някои обаче смехът може да предизвика страх и паника. Страдащите от гелиофобия изпитват неудобство, тревожност и ирационален страх, когато се намират в компанията на смеещи се хора, особено ако смехът е по-силен.

 

Хелиофобия: Страх от слънчева светлина
Това е много рядко срещана фобия, която е свързана със страх от всякаква ярка светлина, не само слънчевите лъчи. Може да е много рискова, защото страдащите от нея избягват излагането на дневна светлина. Това може да понижи настроението и да доведе до редица здравословни проблеми, като слаба костна система поради недостиг на витамин D, който се синтезира от кожата под въздействието на слънчевите лъчи.

 

Дейпнофобия: Страх от разговор по време на хранене
Страдащите от този вид фобия избягват храненето в ресторанти и заведения за обществено хранене. В домашни условия те седят мълчаливо на масата, а при изникването на тема за разговор започват да се чувстват неудобно и изпадат в тревожност и състояние на страх и паника. Според специалисти дейпнофобията намалява социалните контакти.

 

Неофобия: Страх от нови неща
За всеки човек промяната и новото е до някаква степен плашещо, но неофобията се характеризира с интензивен и ирационален страх от всяко едно ново събитие, явление или преживяване, появило се в живота. Тази фобия може да повлияе неблагоприятно на щастието, благополучието и нормалния начин на живот.

 

Сингенезофобия: Страх от роднини
Много хора изпитват леко смущение или раздразнителност при среща с близки и роднини, особено при наличие на голямо семейство. При сингенезофобията обаче нетърпимостта и страхът са много по-големи. Фобията се изразява в пристъп на паника, ускоряване на пулса, недостиг на въздух, гадене, повишена телесна секреция и тревожност при срещата или дори при мисълта за такава с близки и роднини. Ако причината за този страх е неоснователна е желателно да се потърси специализирана помощ.

 

Аблутофобия: Страх от миене и къпане
Фобията е по-характерна за нежния пол и децата. Само при вида на ваната или душа се изпитва страх, който при децата се описва с неистов плач. При фобията има и ирационален страх при досег с вода и чистене като цяло.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Има и такива фобии

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *