Има ли тайна за дълголетие и историята на една 109-годишна баба

Баба Карамфила от русенското село Николово навъртя рекордната възраст за нашата страна от 109 години. И съвсем логично малко и голямо запчва да се пита каква ли е тайната на дълголетницата. Бабата има голямо семейство – шест деца, единадесет внуци, петнадесет правнуци и трима праправнуци. Тя ги обича предано, защото те й даряват чувство за уют със своите грижи и преданост.

Доскоро 109-годишната баба се оправяла сама в собственото си стопанство като пасяла овцете и помагала в градината. Въпреки преклонната си възраст, баба Карамфила се чувства все още здрава и работоспособна и не пропуска да си хапва от любимото сладко, козе сирене и чесън. Друг нейн обичай е всяка вечер да си пийва по една чашка ракийка или бира от избата на сина си Иван, при когото живее от няколко години.

Според баба Карамфила тайна за дълголетие не съществува. Роднините й обаче казват за нея, че тя е работила усърдно вкъщи и на полето през целия си живот и е предала това и на наследниците си – да са добри, работливи и честни и да изкарват прехраната си с пот на челото.

Като въртокъщница, трудолюбива жена, предана майка и баба я описват и нейните комшии от селото. Навръх 109-я си рожден ден баба Карамфила пожелала дъщеря й да й направи кафе.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *