Индийско орехче за множество състояния

В Древна Гърция, Рим и Египет са смятали, че индийското орехче активизира мозъчните функции. Днес то се използва предимно като подправка за някои източни ястия. Освен това обаче, то намира приложение и в парфюмерията. Дървото, от което се бере е вечнозеленият мускатник, достигащ до 10-15 метра височина.

“Фигурин

Плодът на дървото е голям около 9 см, а в него се намира орехчето. Когато узрее месестата част се пука, и се открива костилката, обвита с тънка, сочна коричка. Растението вирее в тропичен влажен климат при температура над 20 градуса. Произходът му идва от Индонезия и по-точно от островите Молука. Откриват го португалски мореплаватели през 14 век, от тогава растението се разпространява във всички тропически страни.

Орехчето има съдържание на етерични масла, около 50%, a също така и на растителни протеини, нишесте, пигменти и сапонини. Етеричното масло от индийско орехче е със сложен състав. Съдържа ароматни вещества като пинен, хераниол, овгенол, дипентел, линалоол и др., както и биологично активните вещества миристицин, елемицин, сафрол и др, които взаимодействайки си имат едновременно успокояващ и стимулиращ ефект. Тези вещества имат свойството да въздействат на централната нервна система, подобно на синтетичните амфетамини. Ароматните вещества, съдържащи се в индийското орехче, подобряват усвояването на психотропните лекарства.

Индийското орехче и неговите полезни вещества притежават едновременно възбуждащо и успокояващо нервната система действие. Действа благоприятно при язва на стомаха и дванадесетопръстника и други възпалителни процеси в стомаха. С това си качество индийското орехче има противомикробно и противораково действие, подсилва защитните сили на организма. Укрепва структурата на косата и хрущялите. Индийското орехче не се приема в големи количества, тъй като действа като отрова.

В традиционната източна медицина индийското орехче се използва за лечение на доброкачествени тумори и профилактика на ракови заболявания, лечение на туберкулоза, сексуални разстройства, подсилване на имунитета и дори като болкоуспокояващо средство.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *