Ишиас се лекува с билката седефче

Седефче се прилага при стомашни и чревни болки, глисти, болезнена менструация

Използваема част на билката седефче (пътниче) (Ruta graveoles) са връхните клонки с листа и цветове, които се събират по време на цъфтеж.

Ишиас се лекува с билката седефче

Билката има нервоуспокоително и болкоуспокояващо действие; усилва храносмилателните процеси. Притежава и хипотензивен ефект.

Прилага се при хистерия, епилепсия, сърдечна невроза, при потъмняване на лещата на окото и възпаление на очите, при глисти, възпалителни заболявания на стомашно-чревния канал, за налагане на лапи при остър ставен ревматизъм.

“Фигурин

В българската народна медицина седефчето се използва при анемия, припадъци, стомашни и чревни болки, глисти, болезнена менструация, диария, отслабнало зрение, прилив на кръв в главата, изпаднало задно черво, нервна и полова слабост.

 

Лечебни рецепти при ишиас

Начин на приготвяне: 3 с.л. от билката се пускат в 250 мл силна ракия. Оставя се да престои 8 дни на тъмно. Настойката се използва за разтривки.

 

Лечебни рецепти при стомашни и чревни болки

Начин на приготвяне: 1 ч.л. от билката се слага в 400 мл вода. Ври 5 мин. Пие се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно.

 

ВНИМАНИЕ! Да не се употребява при бременност! При допир растението може да предизвика раздразнения на кожата и слизестите части. В по-големи дози билката е отровна. Да се приема по лекарско предписание. Растението е отровно! Използва се за лечебни цели, но тъй като видът е защитен, събирането му от естествени находища е забранено. Употребата за лечебни цели трябва да става само под лекарски надзор!

Из „Билковите рецепти“ на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на лечителя Петър Димков.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *