Кажете „Сбогом“ на пърхoта с ето тези рецепти

Всяка жена, че и мъж, искат да имат красива коса, лъскава, здрава, и естествено в това число не влизат и онези малки, бели, понякога мазни, друг път не, люспички кожа, които се сипят като сняг по раменете. Досадния пърхoт, който ни кара да се чешем по главата и общо взето да се чувстваме зле, се маха трудно, и може да се каже, че борбата с него е безмислостно жестока. Но природата отново ни идва на помощ. Направете си някоя /а защо не и всичките/ от долните билкови рецепти, и вижте какъв ефект ще имат те върху косата ви.

1. 40 грама бабин косъм, 50 грама вратига, гарвански лук-40г. готварска сол -10 г. Всичко това се смесва добре, след което от сместа се отмерват 4 с.л. и се слагат в 500 мл вода. Варят се около 20 мин., и с получената  отвара са промиват косите през 2-3дни докато изчезне пърхута.


2. Смесете кисело мляко със сода бикарбонат. Вие преценете количеството, според големината на косата.  След като се намажете, трябва да стоите 1 час с него на главата, като се увиете с хавлия. След това се изплаква само с вода.

3. Коприва, оцет и вода  в равни количества, смесвасе и ври 10 мин. В продължение на 1 месец се втрива в  кожата на главата.               

4. При пърхoт и косопад. Вземат се листа от коприва – 100 г.корени кукуряк, 50 г. листа смрадлика – 50 г., лайка – 50 г. Смесете и от получената смес вземете 4 с.л., като ги варите в 1 л. вода, към която се добавя 100 мл. оцет. Билките врат 10 мин. на тих огън. Всяка вечер с памук или марля се правят фрикций на главата, на корените около 10-15 мин. Следтова главата не се измива; с марлена или друга шапка се спи вечер.Това проодължава 1 седмица. На 7 ден главата се измива. Тази процедурасе повтаря 2-3 седмици. Освен това се пият следните витамини: Витамин А от 50000 ед., вит. Е 2 пъти дневно по 1 капсура 20 дни, витамин Е форте 3 пъти по 1 капсула, витамин В-1 3 пъти дневно по 2 таблетки. Витамините се ползват 20 дни.
               
5. 25 грама стрити стръкове от овчарска торбичка се поставят в емайлиран съд, заливат се с 500 мл. вряла вода и се нагряват 20 мин на водна баня. Кисне 45 мин. Съхранява се не повече от 2 дни. С нея се натриват корените на косата не по-рядко от 2 пъти седмично.

6. Измийте 2 пъти седмично главата си с следната отвара: 2 с.л.семена от тилчец се варят 30 мин. в 1 л. вода и се прецеждат. Оставете смола от череша да се разтвори в винен оцет и с този разтвор масажирайте главата.
Направете си оотвара от 60 г. листа от ядлив кестен и 1 л.вода. Охладете и прецедете, и ще имате чудесна вода против пърхут.
    
7. При пърхут и косопад. 400г.чемерика се слага в шише от 1л. и се залива с 300 г. спирт за горене. Престоява на тъмно 7 дни, следкоето се долива с преварена вода. Правят се фрикции на корените на косaта.
                 

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *