Как да използваме богатството на народната медицина – билките?

билките и тяхната мощ

Да използваме силата на билките

Възроденият интерес към лечебната сила на билките поставя въпроса, как можем оптимално да се възползваме от тяхната сила. Защото очевидно е, че едва ли някога ще бъде по силите на човечеството да проучи съществуващите над 500 000 вида растения във всички аспекти на възможната им биологична активност. Един от възможните подходи за подбиране на растенията за изследване с цел подпомагането на лечебната им мощ, е добре да се използва хилядолетният опит в областта на билките и техните качества.
Идеята за оползотворяване хилядолетния опит на народите в областта на здравното дело, известен с обобщаващото име народна медицина е известна и обсъждана от дълги години.
Като основно средство за поддържане на здравето и за борба с болестите народната медицина в повечето страни използва билките. Затова един от главните ориентири при съвременните изследвания са данните на народната медицина.
Но трябва да знаем как да се отнасяме към тези данни. Неизмеримото богатство на народната медицина трябва да бъде разкривано така, както реставраторите разкриват чудната красота на опушени древни икони и на зацапани с много слоеве мазилка стенописи. Търпеливо, грижливо, с любов и уважение към творчеството на хиляди простички, но с проницателен ум безименни труженици, творили при невъобразимо трудни условия, днес ние трябва да снемаме слой по слой налепите от времето, да отстраняваме замърсяванията от нечисти ръце, за да разкрием и в тази област на творчеството на народа истински шедьоври.
Една от големите трудности при разшифроването на данните в народната медицина показания за едно или друго лечение с билки е недостатъчната им конкретност. Казва се, че тази или друга билка помага при воднянка. т.е. при отоци. Но причината за развитието на отоци могат да бъдат сърдечни, бъбречни, чернодробни, обменни и други заболявания. Или например препоръчва се дадена билка за лечението на женски болести. Но това е цяла медицинска дисциплина – гинекология, която изисква съвсем различно лечение.
Може да се предполага, че истинските народни лечители са знаели коя билка и кога да я прилагат. Но с времето детайлите са се заличили, а от там и рационалността на прилаганото лечение.
За съжаление, само малка част от сведенията за лечението с народна медицина са запазени писмено. Голяма част от тази безценна информация е била предавана устно и с годините се е загубила.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *