Как да освежим паметта си с даровете на природата

Ако често ви се случва да позабравяте, тогава на помощ идват множеството народни средства за първа помощ. Случва се понякога да сме разсеяни или претрупани с работа и да забравим. Но когато това се случва периодично, тогава нещата не са много розови. Преди всичко трябва да се наблюдавате дали не сте прекалено натоварени и затова да забравяте. Когато се премахнат стреса и започнете да се храните нормално, тогава и паметта вече се нормализира. Ако разбира се няма някое заболяване. Но като цяло при стрес, човек намалява запасите от витамин B и магнезий в организма си, като по този начин се нарушава химичният баланс в тялото ви и това пречи на ясната мисъл. Също заради стреса се поврежда онази част от мозъка, която отговаря за паметта. Продължителният и постоянен стрес може да причини трайно нарушаване на мозъчната структура.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Как да се справим?

Един много добър начин да се разтоварите е просто да поговорите с близък човек или любим, с който да споделите проблемите си.  Изследвания са показали, че когато обсъждат проблемите си помежду си, в мозъка на жените се отделят окситоцини (oxytocins), вещества с успокояващ ефект върху мозъка. При мъжете тази реакция също се наблюдава, но тя е осуетена от по-високите нива на тестостерона, заради което има по-малко влияние. Когато успеете да поставите проблема в думи и да го споделите с някого, той сякаш намалява гнева и го изкарва вън от вас, преди да го превърнете в безпокойство.

Друг начин да преборите стреса е да се научите да медитирате. Може и да ви се струва нелепо и смешно, но само защото не разбирате нещо, не означава, че то не може да ви помогне. Ако не можете да се отпуснете и да направите това, просто останете насаме със себе си и се вглъбете. Вглъбяването трябва да е осъзнаване на това както се случва в тялото ви и в мислите ви, без обаче да реагирате и оценявате – просто осъзнавайте себе си и околният свят леко, постепенно и бавно, лежейки на дивана вкъщи или излежавайки се на хамака на верандата. Ако пък искате да усвоите различни техники за медитация и да се научите да медитирате, можете да потърсите учител специалист. Тук също можете да откривате информация и напътствия.

Друг начин, който ни помага при много случаи е храната. Сигурно сте чели и чували за храните, действащи на мозъка? Този вид храни не са само мит и измислици, писани по сайтовете. Много е важно за мозъка да приемате храни, които са богати на глюкоза. Нашето тяло се нуждае от постоянно снабдяване на мозъка с глюкоза, която с много сладки и мазни храни не можем да му предоставим. Осигурявайте си храни с нисък гликемичен индекс като авокадото, което отделя енергия в организма по-бавно.

Добре е да си набавяте и достатъчно ядки, тъмнозелени зеленчуци, боровинки, маслини и всякакви подобни храни известни с антиоксидантните си качества, но притежаващи и свойството да защитават клетките.
Яденето на рибни продукти, чесън и бадеми също е препоръчително в менюто за поддържане на мозъчните клетки във форма. Рибното масло съдържа омега мастни киселини, които защитават мозъчните клетки чрез стабилизирането на мембраните им. Алтернатива за вегетарианците е приемането на масло от ленено семе.

И естествено билките. Не на последно място, те заемат една много важна част от нашето здравословно ежедневие, и могат да са безценни лечители или добавка към основното лечение. В този случай много добра работа за мозъка ще свърши гинко билоба, както и коензим Q 10, които са известни, че подобряват паметта чрез повишаване на кръвния приток, както и количеството на кислород, към мозъка.
Специалистите съветват да пием Зелен чай и достатъчно количество вода.

И нека не забравяме най-важното – колкото по-често го използваме и упражняваме, толкова по-добре ще работи мозъкът ни за нас. Можете да преоткриете домашните игри, като Скрабъл, Шах и Пъзел, които освен че ще раздвижат мозъкът ви, ще ви сплотят със семейството. А защо не и малко уморазмърдващо судоку заедно със сутрешното кафе?

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *