Как да противодействаме на ларингита?

Сега, когато времето застудява все повече, острите вирусни инфекции, настинки, пневмонии и други сериозни и не толкова респираторни заболявания са в своя апогей. Както и ларингита, който се характеризира с това, че болния получава силни болки в ларинкса /гръкляна, гърлото/ и преглъщането става болезнено. Има много рецепти за облекчаване на страданията от това заболяване. Ние ще ви предложим четири билкови рецепти, които ще ви помогнат заедно с основното лечение /според степента на възпаление/ да възвърнете тонуса си и да успокоите ларинкса.

1. Смесват се 300 мл. и 100 г. мед. Сместа се слага на огъня да ври 5 мин. От нея се пие 3 пъти на ден (гореща) по 100 мл.

2. 1 с.л. лайка се засилва с 200 мл. вряла вода. Ври 5 мин и се прецежда. Към отварата се прибавя 1 ч.л. сода за хляб. Изпива се наведнъж, докато е още топла.

3, Вземат се 3-4 средно големи глави кромид лук и необелени се изпичат.  След това се обелват и се намачкват. Към намачканото се добавя и половин супена лъжица пудра захар. Със сместа, докато е топла, вечер се прави компрес на гърлото. Стои през цялата нощ.

“Фигурин

4. 100 г цвят лайка. Използва се за инхалация. 500 мл. вода се нагрява се до кипване. Сипва се 1 с.л. от лайката, 1 с.л. мед и 1 чаена лъжичка сода. Болният покрива главата си с кърпа и се навежда над съда с врящата смес така, че да не се изгори и вдишва парите около 15 минути. За малки деца до 6-7 години времето е не повече от 5 минути.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *