Как ни помагат ореховите ядки?

Ореховите ядки са много полезни за мозъка и сърцето. Освен това обаче те могат да ни помогнат в много ситуации, когато се нуждаем от важни микроелементи. Нека да видим какво съдържат те.

Зрелите орехи
Всички знаем колко са полезни ореховите ядки. Те са голям помощник при желязо-дефицитна анемия, тъй като в ядките се съдържат желязо, мед, кобалт, цинк и витамин В6, които участват в процеса на образуване на кръвните телца. Орехи се препоръчват при захарен диабет, тъй като съдържат манган и цинк, които имат захароснижаващо действие. Орехите освен това са и бедни на въглехидрати и богати на различни вещества, способни да предотвратяват затлъстяване на черния дроб. Благодарение на високото си съдържание на витамини от групата В, на соли на калция и на фосфор, ядките на ореха оказват благоприятно въздействие на развитието на децата, на тяхното израстване. Богати са и на витамин Е и на други биологично активни вещества. Затова се препоръчват и на бременни жени.

Зелените орехи
Макар и неузрели, те също може да са от голяма помощ за различни състояния. От тях се прави концентрат във вид на тъмнокафява течност със стипчив вкус и особен аромат. В тях има витамин С, тиамин, органични киселини, желязо, фосфор и много други полезни вещества. Този концентрат помага при лечение на хронични разстройства на храносмилането, подобрява обмяната на веществата и оказва общоукрепващо действие. От ситно нарязани сурови плодове от орех се приготвя и спиртна настойка. За тази цел зелените орехчета се заливат със спирт и се оставят за две седмици в бутилка на слънце. Черната миризлива настойка се разлива в бутилки, а останалите орехчета се засипват със захар, смесват се добре и се оставят да престоят един месец, вследствие на което се получава ликьор. И настойката, и ликьорът помагат при болести на стомаха и на червата.

Как ни помагат ореховите ядки?
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *