Каланхое – красиво цвете и чудодейна билка

Красивото цвете каланхое може да замени домашната ви аптечка, защото неговата лечебна сила се използва при хрема, синузит, киселини, язва, мастит, рани, разширени вени и още много други.

Познати са над 200 вида каланхое, които обитават най-вече Австралия, Африка, Америка и Азия. Само 2 вида от растението обаче са дарените с лечебна сила и те са дегремонтиана и пината. У нас се отглежда цветето каланхое дегремонтиана, което краси доми ни.

Лечебната сила на калхое се крие в листата му, като от тях се извлича чудотворен сок. Сокът има жълтеникаво-оранжев цвят и е богат на дъбилни вещества, катехини, ферменти, флавоноиди и киселините – ябълчена, оксалова, лимонена, аскорбинова и оцетна. Освен това в него има изобилие от полезни за организма минерали – мед, алуминий, манган, желязо, калций, силиций и калий.

Каланхое - красиво цвете и чудодейна билка

Каланхое – красиво цвете и чудодейна билка

Сокът от каланхое има противовъзпалително и бактерицидно действие. Благодарение на тези свойства той е уникален лек за лечението на възпалителни процеси и рани. Чрез използването му за лечението на рани от измръзване или изгаряне се стимулира оздравителния процес, а белезите, които могат да причинят са незабележими.

Можете да използвате сока от каланхое пината или каланхое дегремонтиана за лечение на:

1. Хрема  – откъснете едно прясно листо от растението и го смачкайте на кашичка. Легнете и поставете от нея по малко в ноздрите. Постойте така няколко минути и след това издухайте носа си. Само след 5-10 минутки ще започнете да кихате заради фатонцидите. Облекчение ще получите почти веднага.

2. Каланхое срещу синузит – използва се сок от билката, който се смесва с предварително преварена вода в съотношение сок:вода – 1:2. „Получената лечебна течност се „насмърква“ през ноздрите. Приложете този метод няколко поредни дни облекчете неблагоприятните симптоми от заболяването.

3. Лист каланхое срещу киселините в стомаха – пресен лист от билката се сдъвква, без да се поглъща месестата част, а само сока. Погълнатият сок веднага ще предизвика оригване, а малко след това идва и облекчението от неблагоприятното състояние.

4. Лист каланхое при рани – в зависимост от размера на раната вземете нужното количество листа от билката. Тях увийте в парче марля и начукайте внимателно с дървен чук върху дървена дъска. Попийте сока, който изпуснаха листата с марлята и докато месеста част е в нея наложете на засегнатата зона. Превържете, за да се получи компрес. Всеки ден правете по 1 такава превръзка. С така направения компрес ще стимулирате зарастването на раните, а белег от тях няма да ви остане.

5. Каланхое при разширени вени – вземете тъмна бутилка, която да е 1/2 литър и я напълнете до средата с накълцани на дребно листа от билката. Към тях добавете водка или 40 градусов спирт (закупува се от аптеката) до гърлото на бутилката. Прибира се за 1 седмица на тъмно, като всеки ден разклащате бутилката. С получената домашна настойка се намазват засегнатите зони. Облекчение и спиране на болката се усеща веднага след намазването. За да заличите „мрежата’ от вени и да излекувате заболяването е нужно да намазвате всеки ден в продължение на поне 4 месеца. Лечението с калаханое е бавоно, но сигурно.

Отглеждайте красивото цвете каланхое в дома си, защото то ще замени аптечката пълна с лекарства.

Каланхое – красиво цвете и чудодейна билка
4.5 (90%) 6 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *