Коя е билката, която гони потта през лятото?

Вижте и лечебна рецепта за високо кръвно

Калината (Viburnum opulus L) е силно разклонен храст с бели илии бледорозови цветове. Расте из влажните сенчести гори и храсталаци.

Плодът на калина гони потта

За лечебни и медицински цели се събира и използва кората на растението. Те се белят напролет, при започване на сокодвижението около март месец, или наесен след узряване на плодовете – октомври – ноември. След което се сушат на сянка или в сушилня при температура до 60 С.

Кората на калина има съдоразширяващо и кръвоспиращо действие. Понижава кръвното налягане. Плодът засилва сърдечната дейност, има и пикочогонно действие. Лечебното действие на корите се дължи на дъбилните вещества, галотанините, кверцетина, катехинините. Прилага се успешно при маточни кръвоизливи, болезнена менструация, авитаминоза. Комбинация с листа от мента и змийско мляко се препоръчва при възпаление на жлъчката и жлъчните пътища.

В българската народна медицина корите на калината се употребяват като противотемпературно средство, при кръвоизливи от носа, хемороиди, диария, стомашно – чревни възпаления, при болести на черния дроб и жлъчката, простудни заболявания. Плодът се употребява като потогонно и слабително средство, при стомашна язва. Цветът на билката улеснява храносмилането, а листата се употребяват при вирусни заболявания и маточни кръвоизливи.

“Фигурин

Лечебна рецепта при високо кръвно:

Начин на приготвяне – 1 с.л. от кората се слага в 500 мл вода и се оставя да ври 10 минути. След прецеждане се пие по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно.

Из „Справочник за билките” Гео Нешев и Илия Ланджев

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *