Камъни от бъбреците се гонят с черна боровинка

Плодът се употребява и за подобряване на зрението

Боровинка черна (Vaccinium myrtillus L.) е силно разклонено полухрастче, 15 – 50 см високо,със сферичен плод, черна сочна ягода с много семена и сивосинкав налеп по повърхността. Цъфти май – юни.

Черна боровинка се употребява и за подобряване на зрението

Като билка се използват листата и плодовете на черната боровинка. Листата се берат по време на цъфтежа и после се изсушават на сянка или се изсушават в сушилня при температура до 45 градуса С, а плодовете, се берат при неговото узряване – август – септември и след като се изпари по-голяма част от влагата, се доизсушават при температура 60 – 70 градуса С. Да не се бърка със синята боровинка.

В българската народна медицина черните боровинки се прилагат при диария /от време навреме се изяждат по няколко сушени или свежи боровинки, които се сдъвкват хубаво, преди да се глътнат/, възпалителни процеси в устната кухина, гингивити, афти, ангини, фарингити, труднолечими с други адстрингентни средства, при стомашни болки, при хроничен ревматизъм.

Демир бозан билки за бъбреци

Черната боровинка има противовъзпалително и пикочогонно действие. Използва се при възпаление на червата и отделителната система, камъни в бъбреците и жлъчката, при диабет. Плодът се употребява при диария и дезинтерия, за подобряване на зрението.

Лечебна рецепта при камъни в жлъчката и бъбреците

Начин на приготвяне:

Прави се отвара от 1 с.л. натрошени листа, които се варят 10 минути в 500 мл вода. След това отварата се прецежда и се пият по 100 мл преди ядене 3 пъти на ден.

Из „Билковите рецепти” на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на Лечителя Петър Димков

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *