Кафето засилва интелектуалната дейност

Основната активна съставка на кафените зърна е кофеинът. Той действува стимулиращо върху централната нервна система. Това негово действие е особено силно проявено върху кората на главния мозък. В доза, отговаряща на една-две чаши кафе, кофеинът предизвиква по-бързи и по-ясни асоциации, чувството на умора и сънливостта се премахват, идеите стават по-ясни, мисълта тече по-леко и по-бързо. Изпити вечер, една-две чаши кафе (или чай) могат да попречат на заспиването. Задълбоченият анализ на действието на кофеина върху организма, извършен с метода на условните рефлекси, показва, че кофеинът усилва тези процеси в кората на големите полукълба на главния мозък, от които зависи мозъчната работоспособност. Като засилва активността на клетките на кората на главния мозък, кофеинът облекчава образуването на нови условни рефлекси, подобрява цялата условно-рефлекторна дейност. С метода на условните рефлекси строго обективно може да бъде показано, че кофеинът действително повишава работоспособността.

Кофеинът има свойството при много хора да създава и добро настроение, предизвиква чувство на бодрост. Благоприятното влияние на кофеина върху интелектуалната дейност на човека е най-важното му качество. Но кофеинът има и други полезни ефекти. Той подобрява дейността на мускулите, намалява мускулната умора. Подобрява работата на сърцето, премахва някои съдови спазми, увеличава количеството на урината, влияе благоприятно на дихателната функция. В много случаи едно силно кафе може да премахне главоболие.

Но действието на кафето не се определя само от съдържащия се в него кофеин. Основните проучвания на съдържащите се в кафето мазнини и киселини показват, че това са физиологично твърде активни вещества. Така мазнината на кафето възбужда нервната дейност, т.е. действува подобно на кофеина, макар и много по-слабо.

Съдържащата се в кафето хлорогенова киселина също възбужда централната нервна система. Тази и някои други киселини, съдържащи се в кафето, засилват жлъчната секреция, увеличават секрецията на стомашния сок, възбуждат чревните движения.

Кафето обаче си има и своите нежелани ефекти. Като се има пред вид, че кафето повишава производителността както на интелектуалния, така и на физическия труд, съдействува за създаването на добро настроение, не би трябвало да се отхвърли умерената му консумация от здрави хора — 1—2 чаши дневно (но не вечер и в късните следобедни часове). Но прекалената употреба на кафе е вредна. Тя засилва възбудимостта. При консумация на кафе вечер и в кълните следобедни часове може да се получи безсъние. Има данни за възникване на остър миокарден инфаркт, за което допринася мазнината, съдържаща се в кафеевите зърна. Причината за това е, че тя е подобна на наситените мазнини и холестерола, и още някои неидентифицирани съставки на кафето, за които се твърди, че благоприятствуват кръвосъсирването, което е фактор, предразполагащ към сърдечен инфаркт.

Кафето е вредно при хронични сърдечни заболявания, протичащи с ускорена и неправилна сърдечна дейност, високо кръвно налягане, напреднала артериосклероза, Базедова болест, неврози.

Значение на начина на приготвяне на кафето за неговото действие. Приготвеното чрез филтриране кафе има по-слабо действие. Причината за това трябва да се търси преди всичко във факта, че трудно разтворимите във вода хлорогенова киселина и мазнини почти не преминават във филтрата. Тези допълнителни съставки на кафето също така почти не се съдържат в пулверизираните екстракти от кафе, известно под името нес кафе. При употребата на нес кафе обаче съществува друга голяма опасност — не се взема под съображение, че то представлява екстракт от кафе, много по-богат на кофеин. А това налага употребата му в много по-малки количества.

Възбуждащото действие на кафето се намалява чрез смесването му с мляко. Белтъчините на млякото свързват кофеина и по този начин забавят и намаляват усвояването му. Това отслабва възбуждащото действие на кафето.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *