Досадната кашлица си отива от тази билка

Билката се използва и за жабурене при рани в гърлото и устата

Оман черен (Symphytum officinale L) е многогодишно тревисто растение с красиви лилави цветове, понякога розови или бели. Билката цъфти от май до юли. У нас е познат още с имената зарасличе, чернокос, див тютюн, мазен корен, страстник. Цветовете му са красиви: лилави,. Коренът, който всъщност се използва с лечебни цели, е дълъг до 30 см и е с форма на вретено. Коренът се събира през март, август или в късна есен – ноември.

Кашлицата бяга от черен оман

Извадените корени се изчистват, измиват се, а по-дебелите се нарязват. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 60 С. Процесът на сушене трябва да е бърз, в противен случай коренът отвътре потъмнява. За оптимално състояние на билката, тя трябва да се  съхранява в проветриво и сухо помещение.

Дрогата от корените има противовъзпалително действие. Черният оман стимулира растежа на фибробластите и подпомага възстановяването на тъканите при костни възпаления, остеомиелит, контузии, навяхване, изкълчване. Прилага се при невралгия вследствие на нараняваня, ампутация, трудно зарастващи и дълбоки рани, гнойни процеси, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

“Фигурин

Ако се използва за зарастване на външни рани, те трябва да бъдат предварително почистени, а след това да се прави промивка с черен оман. Слаб чай от черен оман (продава се в аптеките) подпомага храносмилането.

Билката се влага в медикаменти, прилагани против заболявания на лигавиците на дихателните пътища, при гастрит, стомашно разстройство. В народната медицина билката се използва за жабурене при рани в гърлото и устата, кървящи венци.

Лечебна рецепта при кашлица, ларингит и бронхит:

Начин на приготвяне – 1 с.л. от билката се слага в 500 мл вода. Ври около 10 минути. След което се пие по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно.

Из „Справочник за билките” Гео Нешев и Илия Ланджев

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *