Кащлица, бронхит или задух – всички те се лекуват с билката овча опашка

Овча опашка има отхрачващо и омекотяващо действие

Овча опашка, известна още като лопен, свещилка, царска свещ, намира широко приложение в народната медицина. Билката е известна с множеството си лечебни свойства. Заради отхрачващото и омекотяващо действие на цвета, той се употребява при кашлица, бронхит, задух, магарешка кашлица, чернодробни заболявания, пресипнал глас, туберкулоза, диария и др.

“Фигурин

Упоритата кашлица се лекува с овча опашка

Начин на употреба: 1 супена лъжица от цвета се залива с 300 г вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Отварата, подсладена с мед, се пие по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно. Външно се препоръчва за гаргара при гърлобол, за лапи (листата) при хемороиди, отоци, циреи, болки в ухото и др.

Използваема част са венечните листа на цвета без чашката, брани по време на цъфтежа (без да се мачкат) юни – септември месец. Набраните венечни листа се сушат бързо на сянка или в сушилня до 55°С. Всяко забавяне на сушенето е причина цветът да почернее. Сушенето продължава, докато венечните листа започнат при огъване да се чупят. Изсушената билка е със златистожълт цвят, отвън мъхеста, с медоподобна миризма и сладникав вкус. Опакова се в полиетиленови торби, поставени в книжни торби, подплатени с пергамент. Запазва се на сухо (на влажно място цветовете почерняват), проветриво и сенчесто място.

Нашата народна медицина препоръчва още моравия лопен, или дивия кукунар (Verbascum phoeniceum L.), против болестта гърлица – употребява се смесен в храната на свинете.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *