Кимион предпазва от ракови образувания

Кимионът представлява подправка, която за нашата кухня е често срещана и употребяване, по-специално за месни ястия и кюфтета. Той е и сред основните съставки на прахообразното къри, което от своя страна е букет от смесени индийски подправки. Той е член на семейство магданозови.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Различни изследвания са установили, че кимионът има силни противоракови ефекти, които може би се дължат на неговия фитохимичен куминалдехид. Куминалдехидът има още и силни противовъзпалителни свойства. В допълнение, кимионът съдържа още два фитохимикала, които блокират афлатоксините /едни от основните канцерогенни вещества. Произвеждат се от микроскопични плесенни гъби/ от свързване с човешкото ДНК водещо до раково заболяване. Учени в Индия и Израел продължават да изследват антираковите свойства на кимиона.

В традиционната източна медицина семената на кимиона се използват при сутрешно неразположение, жълтеница, гадене, повръщане и колики. Смята се, че помага при диария и дизентерия.

През средновековието на кимиона са приписвани почти магически свойства. Хората са вярвал, че семената му ще предпазят добитъка от изгубване и ще го насочват по верния път. Впоследствие, незнайно защо, са му приписвали същите свойства и при опасност от бягство на съпруга/съпругата. Поради тази причина германците носели копър, кимион и сол в джобовете си по време на брачните церемонии. В Древна Гърция кимионът бил символ на алчността и користолюбието.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *