Кимион предпазва от ракови образувания

Кимионът представлява подправка, която за нашата кухня е често срещана и употребяване, по-специално за месни ястия и кюфтета. Той е и сред основните съставки на прахообразното къри, което от своя страна е букет от смесени индийски подправки. Той е член на семейство магданозови.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Различни изследвания са установили, че кимионът има силни противоракови ефекти, които може би се дължат на неговия фитохимичен куминалдехид. Куминалдехидът има още и силни противовъзпалителни свойства. В допълнение, кимионът съдържа още два фитохимикала, които блокират афлатоксините /едни от основните канцерогенни вещества. Произвеждат се от микроскопични плесенни гъби/ от свързване с човешкото ДНК водещо до раково заболяване. Учени в Индия и Израел продължават да изследват антираковите свойства на кимиона.

В традиционната източна медицина семената на кимиона се използват при сутрешно неразположение, жълтеница, гадене, повръщане и колики. Смята се, че помага при диария и дизентерия.

През средновековието на кимиона са приписвани почти магически свойства. Хората са вярвал, че семената му ще предпазят добитъка от изгубване и ще го насочват по верния път. Впоследствие, незнайно защо, са му приписвали същите свойства и при опасност от бягство на съпруга/съпругата. Поради тази причина германците носели копър, кимион и сол в джобовете си по време на брачните церемонии. В Древна Гърция кимионът бил символ на алчността и користолюбието.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *