Китайското зеле – бомба от витамини

Появилото се през последните години по нашите пазари китайско зеле превъзхожда класическата зелената салата по хранителни качества. В листата му се съдържат около 3,5 процента белтъчини, соли на калия, калция и желязо. Освен това в него има голямо количество витамини, най-вече – витамин С. То е подходящо за приготвяне на най-различни салати, супи, украси на ястия, пържи се, задушава се и се пълни с различни видове плънка.

Но макар отскоро да се използва в нашата кухня, китайското зеле има дълга история на култивиране за кулинарна и медицинска употреба. Отглеждало се е във всички части на Китай и се събира през зимата и пролетта. Всички китайски династии са знаели и използвали хранително-вкусовите му качества и често са го възхвалявали в трактати и стихове. Известният китайски поет Фан Чънда от династия Сун пише, че „вкусът му по-меден е дори от лотос“.

Китайското зеле, освен че е богато на множество хранителни вещества, се отличава със свеж и приятен лек вкус. Във всеки 100 грама от него се съдържат 37 мг витамин С, 265 мг витамин А (200 пъти повече, отколкото в обикновеното зеле), 140 мг калций, 50 мг фосфор, а също и не малко желязо, магнезий, калий и витамин В.

Демир бозан билки за бъбреци

Според китайците този зеленчук влиза в енергийните канали на белите дробове, стомаха и пикочния мехур. Има свойството да прочиства горещината в организма, улеснява храносмилането и уринирането, активизира дейността на мозъка и бъбреците. И въпреки че енергията на китайското зеле се счита за неутрална, то се използва предимно при симптоми на горещина и вътрешен огън – такива като висока температура, възпаления, инфекции, болно гърло, кашлица с отделяне на жълтеникава слуз и храчки, задържане на вода в белите дробове, очни инфекции, болки и тежест в гърдите, язви, тумори и ракови заболявания, трудно уриниране, подуване на корема, запек, отравяния и др.

Яде се сурово на салата или готвено по най-различни начини. При вътрешна горещина в белите дробове и стомаха, жажда и кашлица се препоръчва китайско сурово зеле или варено на супа заедно с ряпа. Може да се използва и сок от китайско зеле, добре разбъркан със супена лъжица мед.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *