Показания и ограничения на лечението с билки

някой заболявания не се влияят от лечението с билки

Билките трябва да се използват внимателно

Кога е подходящо да се лекуваме с фитотерапия?
С други думи, става дума за това, какво може и какво не трябва да се лекува с фитотерапевтични средства. Въпреки обширното си поле на действие лечението с билки не обхваща всички медицински състояния. В отговор на този въпрос трябва преди всичко да се припомнят основните характеристики, с които се отличава билколечението, а именно: тяхното само перорално въвеждане или външно приложение; бавното им действие; меките и умерени ефекти; късните терапевтични резултати. Тези характеристики на фитотерапевтичните средства са именно факторът, който определя хроничните заболявания на храносмилателната, дихателната и сърдечно-съдовата система, на черния дроб и жлъчните пътища, на пикочно-половите пътища, на някои ендокринни жлези, както и редица заболявания на кожата, нервната и опорно-двигателната система като принципни показания за лечение с фитотерапевтични средства.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Противопоказния за лечение с фитотерапия
Същите фактори, а именно пероралният начин на приложение, късно настъпващите терапевтични ефекти, доказаната липса на ефект при някой заболявания, за успешното лечение, на които науката разполага с други средства, определят ограниченията и противопоказанията на билколечението. В тази категория спадат различните видове неоплазми (новообразувания, тумори), септичните състояния и инфекциозните заболявания, психичните заболявания, туберкулозата, острите фази на различни хронично протичащи заболявания, заболявания през ранна детска възраст.
Това не трябва да ни кара да смятаме, че лечението с билки не може да бъде изключително полезно. Важното е да са знаят границите, в които може да се използва и да бъде полезно, за да не доведе до вреда за здравето.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *